Jessie Ware je s svojim izjemnim vokalom odločna in odločena, da svoje ime postavi ob bok velikih pevk. Foto: Založba
Jessie Ware je s svojim izjemnim vokalom odločna in odločena, da svoje ime postavi ob bok velikih pevk. Foto: Založba

Diskografski debi, za katerim stoji več kot polovica uglednih glasbenih medijev, vedno pospremi slogan v slogu "veliki britanski glasbeni up"!? Tako se s pisanjem novinarskih "analitičnih" člankov, ki se kopirajo v nedogled, v enem trenutku skupaj znajdeta … boemsko okajena Duffy in tista gospa prečudovitega opernega glasu, ki je zmagala na nekem angleškem glasbenem resničnostnem šovu talentov in ki se nikakor ni mogla znajti v medijski luži, polni krokodilov.

Tovrstno glasbeno razprodajanje škoduje predvsem britanskim izvajalkam, ki so zaradi občutka nenehnega iskanja "novega pevskega upa" v povsem podrejenem položaju v primerjavi s kolegicami z druge strani Atlantika. Kajti te se že tradicionalno brez velikega pompa ne glede na žanr (Lady GagaRihannaAzealia BanksBeyonce) počutijo v Angliji bolje kot doma. Čaščene in občudovane bolj kot doma. Britanke pa, razen neuničljive Roisin Murphy, hitro pregorijo, končajo svoje glasbene kariere ali pa nikoli ne ponovijo prvega albuma (Joss Stone, Dido, Martina Topley Bird).

Z Jessie Ware in z njenim fantastičnim prvencem Devotion pa je medijska taktika spremenjena! Jessie je pravzaprav vse dvomljivce in nevedneže prepričala že poprej. Klasično glasbeno izobražena pevka in diplomiranka angleške književnost je pred svojim debijem na londonski underground sceni (za)slovela kot glas drum & dub & step & bass plesnih skladateljev, kot so SBTRKT, Samphaom, Jack Penate idr.

Album Devotion na trenutke spomni na Jessiejina 'featuring' sodelovanja (Swan Song, 110 %), toda tisto, kar preostane od zbirke 15 skladb, bi se lahko poimenovalo kot zakladnica prečiščenega funka & groova (No To Love, Sweet Talk, Devotion). Predstavljajte si namreč, da se na enemu mestu srečajo Sade Adu, Whitney Houston (senzibilni soul pop 80.) in že omenjena Róisín Murphy kot sinonim divje strasti in nebrzdanosti popkulture na prelomu stoletja! Retro soul, ki se sliši, kot da bi prah z vinilk Donne Summer odstiral s trip hop orkestracijo Morcheebe!

Naj vas na koncu ne zmedejo primerjave, ker je Jessie Ware s svojim izjemnim vokalom odločna in odločena, da svoje ime postavi ob bok velikih pevk. Ko slišite enega od njenih adutov, skladbo Running, vam v hipu postane jasno, da ji bo to tudi uspelo.

Ocena: 4; piše: Miroslav Akrapovič