Dekleta iz Kalifornije ustvarjajo rahločutno mešanico psihadelije, postpunka in tančice temačnega, gotskega vzdušja. Foto: Rough Trade
Dekleta iz Kalifornije ustvarjajo rahločutno mešanico psihadelije, postpunka in tančice temačnega, gotskega vzdušja. Foto: Rough Trade

Znamenita in kultna založniška hiša Rough Trade je poslala pogodbo v podpis ženskemu kvartetu Warpaint, ne da bi jih kdaj koli videla v živo ali jih spoznala! Toda, roko na srce, njihovi demoposnetki so bili že pripravljeni za pakiranje v celoto in pot na prodajne police. Glasbena odisejada skupine Warpaint je, ko je izšel EP Exquisite Corpse, dobila jasne in trdne konture tistega, kar bo postalo središče njihovega rockizraza. Ta je bil tako impulziven in strasten, da so se glasbeni arhivarji spraševali, od kod črpajo dekleta iz Kalifornije svojo rahločutno mešanico psihadelije, postpunka in tančice temačnega, gotskega vzdušja.

V enem izmed svojih zadnjih intervjujev je frontmanka skupine Emily Kokal vse radovedneže spustila na trda tla, odkrivajoč, da so njeni glasbeni vzori pravzaprav glasbeni junaki njene mame, nekdanje hipijevke – King Crimson in Yes!. Kakor koli, prvenec Fool je dobil, po lanskem miniploščku Exquisite Corpse, še pred izidom hvaležno popotnico kot eden najbolj pričakovanih letošnjih albumov.

Moram priznati, da me kot velikega privrženca "štirih hudičevih deklet" album Fool v nobenem pogledu ni razočaral. Še več! Fool prekipeva s čustvi (Undertown), z nekonvencionalnimi kantavtorskimi prijemi (Set Your Arms Down) in s poustvarjanjem filmskega vzdušja (Majesty), ki skupino Warpaint uvršča ob bok kultnih ženskih skupin, ki so logiko "riot girl" obrnile na svojo senzibilno plat.

Zato se ne morem otresti hudomušne primerjave, ki se ob poslušanem ponuja sama od sebe – Warpaint se na trenutke slišijo kot najboljša reinkarnacija Mazzy Star in Cocteau Twins. To omenjam le kot pohvalo! Kajti dekleta iz skupine Warpaint so popolnoma naključno in spontano, polne tiste intelektualne in erotizirane samozavesti, prišle do istega glasbenega učinka. Ta je pa … hipnotično mamljiv in predvsem naraven!

Ocena: 5; piše: Miroslav Akrapovič