Priporočamo
()
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 0.0 od 0 glasov Ocenite to novico!
Alenka Viceljo: Adam in Eva
Alenka Viceljo je izbrala porcelan in s svojo umetnostjo spoznava tiste, ki porcelan povezujejo le s skodelicami in krožniki. Foto: Galerija Lek

Dodaj v

Porcelanska umetnost Alenke Viceljo

Iz porcelana niso le posode in figurice
9. avgust 2006 ob 07:52,
zadnji poseg: 10. avgust 2006 ob 22:41
Ljubljana - MMC RTV SLO

Alenka Viceljo se je proti koncu 20. stoletja odločila, da bo ustvarjala v tehniki, ki jo večina ljudi povezuje le z oblikovanjem posode in okrasnih figuric ter so brez večje umetniške vrednosti.

V Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani so 10. avgusta 2006 odprli razstavo, katere naslov obljublja nežnost. Na razstavi Dih večnosti je akademska kiparka Alenka Viceljo predstavila svoje porcelanske reliefe.

V dolgoletnem delu pa je avtorici uspelo ustvariti nov, prilagojen likovni jezik, oprt na ustrezne umetnostne vsebine in teme, združene s sodobno tehniko in obliko.
V njenih porcelanastih reliefih se miti in legende menjajo s sproščenimi sodobnimi temami erotike, plesa, iger ter celo instalacij. Njena likovno tehnična interpretacija izvablja iz porcelana vse njegove dobre lastnosti beline in bleska, sožitja z žlahtnimi materiali, kombiniranja z lazurnimi barvami in izživetja v rahlo plastično nakazani črtni risbi.

Alenka Viceljo oblikuje nove likovne organizme in osebne izpovedi, hkrati pa nastaja nova estetika klasičnega gradiva in v podrobnosti celo nova miselna struktura, ko umetnica združi splošno in posebno, zgodovinsko in sedanje, javno in povsem zasebno v občutenja temeljne likovne vrednote in umetnostne ustvarjalne spodbude, meni Janez Mesesnel. Razstava bo na ogled do 25. avgusta.

Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Kazalo