Pravičnost s tehnico presoja, komu nameniti krono in komu smrt. Foto:
Pravičnost s tehnico presoja, komu nameniti krono in komu smrt. Foto:
Ambrogio Lorenzetti: Dobra vlada
Dobro vlado sienske komune kronajo vera, ljubezen in upanje.
Palazzo Pubblico, Sala dei Nove
Posledice dobre vlade je Lorenzetti zajel na steni zraven.

V Sali dei Nove lahko namreč še danes občudujemo - sicer nekoliko poškodovano - stensko poslikavo z upodobitvijo Alegorije slabe in dobre vlade. Med letoma 1338 in 1339 je na stenah osrednje stavbe mestne komune nastala poslikava, ki je Sienčane in njihove voditelje opozarjala, kako kakovostno je lahko življenje, če mesto vodi dobra vlada, in kako grozne posledice prinese pokvarjena, slaba vlada.

Cela stena sobe je namenjena poosebitvam, ki pomenijo dobro vlado, ki jo predstavljata obča blaginja in sienska komuna. Na levi strani freske vidimo na prestolu Pravičnost s tehtnico, ob njej pa dva angela. Prvi z mečem obglavlja krivične, drugi pa pravične nagrajuje s krono. Nad Pravičnostjo lebdi še personifikacija modrosti. Desno od nje pa sedi na prestolu sienska komuna, ki jo na levi strani obdajajo personifikacije miru, moči in razsodnosti, desno pa dobrotljivosti, zmernosti in pravičnosti. Zgoraj so še vera, upanje in ljubezen. Na spodnjem delu slike stoji 24 mestnih svetnikov.

Varnost ne skriva ničesar
In kaj prinaša dobra vlada? To spoznamo na drugi steni Sale dei Nove, kjer so upodobljene posledice, ki jih ima dobro vladanje tako na življenje v mestu kot na deželi. V mestu je Lorenzetti upodobil predstavnike mestnih cehov, ki so sodelovali pri vladanju, na freski pa je naslikal tudi predpise, ki so takrat veljali v Sieni. Življenjsko blaginjo občutimo tudi pri upodobitvi podeželja, ki je odeta v spomladansko vzdušje, polno barv in zelenja. Na poljih že zori prva letina, saj so ob dobri vladi vsi preskrbljeni. Nad mestnim obzidjem, ki ločuje mesto od podeželja, opazimo personifikacijo varnosti, katere golota opozarja, da varnost ničesar ne skriva, saj jo zagotavljajo vodno urejene razmere. S podobo vislic pa opozarja nepridiprave, kaj se zgodi tistim, ki ne spoštujejo zakonov in reda.

Na steni nasproti dobre vlade je še slabše ohranjena upodobitev slabe vlade. Pregrehe obdajajo tiranijo na prestolu, pod vladavino katere je podeželje opustelo, po njej pa se potikajo roparji. V mestu ni več prostora za ples in veselje, ampak ga obvladujejo prešuštvovanje, umori in rop.

M. K.