Chagallovo delo je mogoče te dni spremljati v Zagrebu, kjer bo še do 16. marca na ogled razstava Marc Chagall - Zgodba nad zgodbami. Foto: EPA
Chagallovo delo je mogoče te dni spremljati v Zagrebu, kjer bo še do 16. marca na ogled razstava Marc Chagall - Zgodba nad zgodbami. Foto: EPA

V tamkajšnjem Narodnem muzeju beloruske zgodovine in kulture so na ogled postavili razstavo, kjer je umetnikov opus predstavljen v obliki znamk, poštnih blokov in ovojnic, na kateri so slike, litografije, skice za gobelin in gledališke scenografije.

Več kot 200 znamk in drugih eksponatov prihaja iz zasebne zbirke Harija Izraitelja iz Bostona, ki je začel svojo zbirko nabirati leti 1998. Med znamkami, ki so bile izdelane v različnih krajih sveta, je tudi znamka iz leta 1963, izdali so jo v Franciji, kjer je umetnik preživel večji del življenja. Na znamki vidimo mlad par z Eifflovim stolpom v ozadju.

Pri postavitvi razstave je sodeloval tudi Muzej Chagalla v Vitebsku, umetnikovem rojstnem kraju. V beloruski vasici, ki je takrat sodila pod rusko cesarstvo, se je Chagall rodil kot deveti otrok v družini trgovca s polenovkami, v tamkajšnjem ateljeju Jehude Pena pa je začel tudi študij slikarstva.

Chagallov sanjski svet
Marc Chagall (1887-1985) je upodabljal tako svetopisemske motive kot pokrajine in mesta, ki so zaznamovala njegovo življenje. S svojim slikarstvom se je dotikal vseh glavnih umetniških smeri 20. stoletja, hkrati pa se ni uvrščal v nobeno slikarsko smer. V Parizu (je prepletel značilnosti kubizma s svojim ekspresionističnim pristopom, z edinstvenimi slogom pa se je v zgodovino umetnosti zapisal kot predhodnik nadrealizma.