Izkupiček prodanih del, ki jih bodo v okviru kolonije ustvarili sodelujoči umetniki, bodo namenili družinam v stiski. Foto: RTV SLO
Izkupiček prodanih del, ki jih bodo v okviru kolonije ustvarili sodelujoči umetniki, bodo namenili družinam v stiski. Foto: RTV SLO

Začela se je 16. mednarodna likovna kolonija Umetniki za Karitas, ki bo potekala do 20. avgusta. V likovni koloniji ustvarjena dela bodo razstavili na Sinjem Vrhu, na Zemonu in še v desetih slovenskih krajih ter zamejstvu, izkupiček od prodanih del pa bodo namenili družinam v stiski.

Letošnje kolonije se udeležujejo Abdulvahab AI Avahdi, Gordana Gašperin, Vlasta Arzenšek Gottstein, Tamara Burmicky, Metka Erzar, Rado Jerič, Janez Kovačič, Matej Metlikovič, Gregor Pratneker, Marjan Skumavc, Karen Soklič, Aleša Stritar in Adriano Velussi. Častna gosta kolonije sta Maša Bersan Mašuk in Nikolaj Mašuk, pridružili pa se jim bodo tudi strokovni sodelavci, likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn ter slikarji Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Silva in Azad Karim, Mira Ličen Krmpotič in Tone Seifert.

Pogovor o umetnosti in dobrodelnosti
Udeleženci bodo torej do konca tedna ustvarjali na prostem, poleg tega pa bo kolonija ponudila dva dogodka. V sredo ob 20.00 bo Jože Bartolj vodil pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, v četrtek pa pripravljajo tradicionalni dan odprtih vrat. Takrat bodo dobili priložnost drugi likovni ustvarjalci, da se pridružijo udeležencem. Razstavo na Sinjem Vrhu ustvarjenih in podarjenih del bodo odprli ob 18.00.
Izkupiček prodanih del lanske kolonije Umetniki za Karitas so namenili otrokom, katerih starši so izgubili zaposlitev. Prodali so 73 likovnih del v skupni vrednosti 14.200 evrov.