Na sto dni trajajoči razstavi se predstavlja 300 sodelujočih iz 55 držav, kar je največje število sodelujočih do zdaj. Foto: RTV SLO/Polona Balantič
Na sto dni trajajoči razstavi se predstavlja 300 sodelujočih iz 55 držav, kar je največje število sodelujočih do zdaj. Foto: RTV SLO/Polona Balantič

Toliko jih vsaj organizatorji pričakujejo do sobote, ko bo od odprtja razstave 9. junija v Kasslu minilo natanko 50 dni. Sto dni trajajočo razstavo, s katero na vsakih pet let predstavijo prerez aktualnih tendenc v sodobni umetnosti, je v zadnji izdaji leta po prav toliko dneh obiskalo 330.000 in do konca razstave 750.000 obiskovalcev.
Razstave kot užitek in intelektualni izziv
Umetniški vodja 13. documente Carolyn Christov-Bakargiev je posebej vesela, da se nemalo obiskovalcev na razstavo vrne tudi večkrat in se na njej počutijo kot doma. Prepričana je, da razstave nudijo tako čutne užitke kot intelektualne izzive.
Rekordno je tudi število sodelujočih - na razstavi se predstavlja 300 sodelujočih iz 55 držav. Le polovica sodelujočih je umetnikov, drugo polovico pa predstavljajo znanstveniki, biologi, fiziki, zoologi, filozofi, tudi politični aktivisti, hipnotizerji in drugi. Documenta zaseda 30 prizorišč, poleg že ustaljenih razstavišč in parka Karlsaue, so temu namenili vrsto novih lokacij. Naslednjih 50 dni Documente se bo izteklo 16. septembra. Na prvi Documenti so našteli 130.000 obiskovalcev, nato pa je število postopoma naraščalo. Razstava, ki ima zametke v Muzeju 100 dni, s katerim je slikar in profesor Arnold Bode leta 1955 želel predstaviti umetnost, ki so jo nacisti označili kot degenerirano, so sprva organizirali na štiri leta, od leta 1972 jo pripravljajo na pet let.