V Milanu je na ogled tudi Lichtensteinova slika Razposajenost (1977), ki so jo lani na dražbi prodali za 4,5 milijona evrov. Foto: EPA
V Milanu je na ogled tudi Lichtensteinova slika Razposajenost (1977), ki so jo lani na dražbi prodali za 4,5 milijona evrov. Foto: EPA
Najslavnejše Lichtensteinovo delo je gotovo slika Whaam! (1963), ki visi v londonski galeriji Tate Modern in velja za enega prvih primerkov pop arta. Gre pravzaprav za prirejeno podobo iz stropa All-American Men of War. Na sliki je upodobljeno vojaško letalo, ki iztreljuje raketo v sovražno letalo. Stripovski slog je razviden tudi iz uporabe onomatopoetskega zapisa "Whaam!" in oblačka z besedilom.

V razstavišču Trienala Milano (La Trennale di Milano) je do konca marca na ogled velika antologijska razstava ameriškega predstavnika pop arta Roya Lichtensteina. Razstava, ki so ji nadeli naslov Meditacije o umetnosti, sledi razvoju njegove umetnosti skozi desetletja.

Platna, oblikovalske rešitve, kolaži in kipi
Razstavljenih je okoli 100 del iz najpomembnejših svetovnih zbirk. Čeprav je Roy Lichtenstein (1923-1997) širšemu občinstvu poznan predvsem po stripovskem slogu ustvarjanja, je deloval na zelo različnih področjih umetnosti. Na razstavi so tako na ogled tudi njegova platna, oblikovalske rešitve, kolaži in kipi.

Postavitev uvedejo stvaritve iz 50. let, ki so sicer le redko na ogled javnosti. Razstavljena dela kažejo, kako se je umetnik v tem času vračal v pretekla obdobja, oživljal srednjeveško ikonografijo in ponudil svojo lastno interpretacijo ameriške umetnosti 19. stoletja.

Navdih našel tudi pri Picassu
Na Lichtensteina je močan vtis napravila tudi evropska abstraktna umetnost. Na razstavi je tako mogoče videti njegova proučevanja umetnosti Paula Kleeja in Pabla Picassa. Vendar pa Lichtenstein umetnosti različnih okolij ni proučeval le posamično, ampak je njihova načela v svojih delih tudi združeval. Tako je, denimo, združil drobce iz zgodovine in kulture ameriškega zahoda z modernističnimi evropskimi stili.

Danes najbolj poznana Lichtensteinova dela večinoma izvirajo iz 60. let, ko se je posvetil predvsem stripom. V tem času je uporabljal zelo različne tehnike. Razstavljenih je več del iz tega obdobja, čeprav je glavni cilj razstave predstaviti pestrost umetnikovega opusa.

Razstava izpostavi njegovo zmožnost, da se je z enako lahkoto lotil tako stripa kot obdelave del velikih mojstrov, kot sta bila Piet Mondrian in Paul Cezanne.

Navdušenje nad različnimi oblikami in slogi likovne umetnosti ga je spremljalo vse življenje. Na razstavi je mogoče videti tako njegov poklon kubizmu kot tudi akcijskemu slikarstvu, krajini in tihožitju.

Roy Lichtenstein je bil pomemben predstavnik pop arta, verjetno najvidnejši poleg Andyja Warhola. Sam umetnik je pop art opisal kot "ne 'ameriško' slikarstvo, ampak industrijsko slikarstvo".

Nekaj Lichtensteinovih del, ki jih lahko do konca marca vidite v Milanu, si oglejte v galeriji spodaj.