Razstava bo odprta do 8. februarja. Foto: Galerija Jakopič
Razstava bo odprta do 8. februarja. Foto: Galerija Jakopič
Gledališče Muzeum
Zavod za umetniško produkcijo posredovanje in založništvo Muzeum dvajset je spodbujal prve avtorske raziskovalne projekte, ki so vstopili v gledališče s področja arhitekture, likovne umetnosti, plesa, gledališke in likovne teorije, sodeloval kot partner v številnih mednarodnih projektih in pozneje tudi v treh evropskih projektih. Foto: Galerija Jakopič

aleriji Jakopič pripravili razstavo, ki z enciklopedično zbirko gledališča vzpostavlja novo časovnost.

Na razstavi Gubanje časa - Gledališče Muzeum: 20 let, ki jo bodo odprli danes ob 19.00 in bo odprta do 8. februarja, je muzejske objekte zamenjala mreža vizualnih, besedilnih, svetlobnih in zvočnih informacij, ki generirajo nove prostore abstrakcije med likovno in gledališko figuro.
"Na ogled postavljeni, razstavljeni in predstavljeni čas Muzeuma se nahaja v prostoru muzeja/galerije kot memorabilia in v nekem smislu tudi kot mirabilia, da bi prebudil spomin in vzbudil čudenje. Je kot deleuzovska guba, ki se zgladi, ovija in razvija kot papir v prevojih in pregibih origamija," je o razstavi zapisala dramaturginja, pisateljica in publicistka Jana Pavlič.
Gledališče Muzeum je bilo zasnovano aprila 1994, da bi raziskovalo pet področij umetnosti in razmerij med njimi, torej likovne umetnosti, arhitekture (prostor-čas), dramatike (zgodovina), glasbe (zvok) in giba (gesta). V dvajsetih letih se je v ta namen zvrstilo 44 projektov, katerih strukture preizprašujejo povezave in meje med temi področji.
Za rep ujeta želja
Ob tej priložnosti so pripravili tudi predstavo Gledališče pisem: Za rep ujeta želja pod taktirko Barbare Novakovič Kolenc, ki so jo decembra premierno uprizorili v galeriji. Predstava Gledališče pisem temelji na dramskem besedilu Za rep ujeta želja, ki ga je v treh januarskih dneh leta 1941 v Parizu napisal Pablo Picasso.
Ko jezik postane orožje
Ta mesec napovedujejo tudi premiero predstave ABC oder Krieg, quasi una fantasia Iva Svetine, ki nastaja v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj in v režiji Novakovič Kolenčeve. Besedilo, ki ga je Svetina napisal ravno na pobudo Muzeuma, se naslanja na čas med letoma 1831-1835 na Dunaju, kjer se srečujejo jezikoslovci in literati Jernej Kopitar, Vuk Karadžić, Matija Čop in France Prešeren v trenutku, ko se oblikuje pisava, zapis slovenskega jezika. Svetina je želel v delu spomniti, da jezik ni samo orodje za komunikacijo, ampak lahko postane tudi orožje. Predstavo bodo premierno uprizorili 15. januarja v Kranju, 10. februarja pa bo v Cankarjevem domu sledila še ljubljanska premiera.

Gubanje časa
Gubanje časa