Kolonija bo potekala do petka, izkupiček prodanih del pa bo namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti. Foto: RTV SLO
Kolonija bo potekala do petka, izkupiček prodanih del pa bo namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti. Foto: RTV SLO

Na 19. koloniji, katere izkupiček bo namenjen obnovi Doma Karitas na Cesti, sodelujejo Ivana Andrič Todić, Ana Cajnko, Irena Gajser, Willem van Hest, Dušan Klun, Dimitar Malidanov, Ivan Skubin, Janez Štros, Peter Vernik in Martina Žerjal, častni gost pa je Andrej Jemec. Pridružili se jim bodo tudi strokovni sodelavci Jože Bartolj, Lucijan Bratuš, Primož Brecelj, Azad in Silva Karim, Mira Ličen Krmpotić in Tone Seifert. Ob dnevu odprtih vrat so povabljeni še slikarji in kiparji iz preteklih kolonij ter drugi likovni umetniki, ki bi želeli svoje delo darovati za namen kolonije.

Ker potrebujemo tudi kulturo
Poleg zbiranja sredstev želijo s kolonijo opozarjati tudi na stiske in težave mater in otrok, kakor tudi socialno ogroženih družin in posameznikov, s katerimi se sodelavci Karitasa pri svojem delu srečujemo, je zapisala vodja projekta Jožica Ličen. Kot pravi, je poleg materialne pomoči nepogrešljiv tudi nematerialni vidik kolonije, "saj sodobni človek ne potrebuje le hrane in stanovanja, marveč tudi kulturo, ki skozi prodajne razstave Umetniki za Karitas plemeniti družbo in posameznike".
Geslo kolonije izhaja iz naslova Slovenskega pastoralnega načrta, vendar ima v kontekstu kolonije Umetniki za Karitas širši, praktični pomen - "pridite in darujte svoj dar, ki je lahko tudi čas, talent, znanje, skratka pomoč; na drugi strani pa povabilo vsem ljudem, da se jim skozi ustvarjena dela odpira pogled v umetnost, ki človeka plemeniti, in dobrodelnosti, ki človeka bogati".
Kolonijo bodo pospremile tudi druge prireditve. V sredo bo potekal pogovor o umetnosti in dobrodelnosti, v četrtek pa bo dan odprtih vrat, ko se bodo udeležencem pridružili še drugi ustvarjalci, ljubitelji umetnosti in morda že prvi kupci. Prisotne bodo na krajši slovesnosti nagovorili upokojeni koprski škof Metod Pirih, ajdovski župan Marjan Poljšak in ravnatelj Škofijske Karitas Matej Kobal.