Nagrajeno umetniško delo, kot piše v utemeljitvi, na izviren način izraža pozicijo umetnika in njegovo ožje nacionalno in širše globalno sredino, iz katere izvira in ga neposredno generira.' (Iz utemeljitve) Foto: Center in Galerija P74
Nagrajeno umetniško delo, kot piše v utemeljitvi, na izviren način izraža pozicijo umetnika in njegovo ožje nacionalno in širše globalno sredino, iz katere izvira in ga neposredno generira.' (Iz utemeljitve) Foto: Center in Galerija P74
Nagrada skupina OHO, ki se letos podeljuje devetič zapored, je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev. Letošnji nominiranci so Sanela Jahić, Špela Petrič, Ištvan Išt Huzjan in Staš Kleindienst. Foto: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Nagrajenec skupine OHO je Staš Kleindienst

"Izvedba dela je v vseh pogledih radikalna v pojmovanju medija, ki ga z izredno tehnično pozornostjo vodi v nesluteno smer. Izjava umetnika o delu je natančna, jasno in koncizno pojasnjuje namero dela tako v kontekstu umetnikove siceršnje prakse kot s posebnim ozirom na izbor medija in na vsebino. Umetniško delo na izviren način izraža pozicijo umetnika in njegovo ožje nacionalno in širše globalno sredino, iz katere izvira in ga neposredno generira," je še zapisala žirija.

Nagrajenca so razglasili v Centru in Galeriji P74 ob odprtju razstave nominirancev za letošnjo nagrado, namenjeno vizualnim umetnicam in umetnikom do 35. leta. Nagrado skupine OHO, ki so jo letos podelili devetič zapored, je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki ustvarjajo v vizualnih medijih slikarstva, kiparstva, fotografije, instalacij, performansa in novih medijev. Merili za dodelitev nagrade sta inovativnost in kreativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih.

Strokovno komisijo so sestavljali Martina Vovk iz Moderne galerije v Ljubljani, Janka Vukmir, umetnostna zgodovinarka in kritičarka iz Zagreba, ter Nina Skumavc, umetnostna zgodovinarka iz Centra in Galerija P74 v Ljubljani), poleg Kleindiensta pa so bili nominirani še Sanela Jahić, Špela Petrič in Ištvan Išt Huzjan.
Staš Kleindienst je leta 2009 magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je končal študij slikarstva. Poleg lastnega umetniškega dela deluje tudi v skupini Reartikulacija in s Sebastjanom Lebnom v Trie. Razstavljal je na številnih razstavah doma in v tujini, v New Yorku, Carigradu, Berlinu, Baslu, Peterburgu, Idriji in Ljubljani.
Sanela Jahić je diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani ter leta 2010 kot štipendistka Ministrstva za kulturo končala študij mednarodne smeri Umetnost v javnem prostoru in nove umetniške strategije na Univerzi Bauhaus v Weimarju. Leta 2011 je gostovala v rezidenčnem programu projektnega prostora Appendix v Portlandu (ZDA), svoja dela pa do zdaj predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, med drugim v Portlandu (ZDA), Berlinu, Pragi, Benetkah, Moskvi, Tokiju, Leipzigu, Zagrebu, Sarajevu, Mariboru, Novi Gorici, Ljubljani.
Špela Petrič je univerzitetna diplomirana biologinja in magistrica umetnosti. V umetniškem ustvarjanju prepleta naravoslovje, novi mediji in performans. Pri delu apropriira znanstveno metodologijo in abiologijo (ontološki pristop k evoluciji in teraformativnosti življenja na Zemlji). Je članica Hacketerie. Svoje delo je predstavila na številnih razstavah, festivalih in izobraževalnih dogodkih doma in v tujini, tudi na Ars Electronica, Playaroundu, Harvardu, Metamorphosisu, Arscopu.
Ištvan Išt Huzjan je diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Benetkah let 2005 in v letu 2009 končal podiplomski program na Rijksakademie v Amsterdamu na Nizozemskem. Med letoma 2010 in 2012 je prebival na več umetniških rezidencah, med drugim v Seulu in Antwerpnu. Razstavljal je na več skupinskih in samostojnih razstavah v Bruslju, Antwerpnu, Reki, Koelnu, Dunaju, Benetkah, Kopru, Ljubljani.
Nagrada mlade umetnike postavlja v sredino družbenega zanimanja
Nagrado skupine OHO je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. v tesnem sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York, da bi z nagrado podpiral mlade ustvarjalce in jim pomagal pri uveljavljanju. Nagrada nosi ime po znani neoavantgardni skupini, ki je s svojim inovativnim delovanjem v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne smernice. Kot so zapisali v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E., ki upravlja s Centrom in galerijo P74, z nagrado ustvarjajo pozitiven kontekst delovanja, ustvarjalnosti in inovativnosti, ter mlade umetnike postavljajo v sredino družbenega zanimanja. Dosedanji nagrajenci so Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan in Veli Silver.

Nagrajenec skupine OHO je Staš Kleindienst