V krajo Rembrandtove skice naj bi bila vpletena najmanj dva človeka. Foto:
V krajo Rembrandtove skice naj bi bila vpletena najmanj dva človeka. Foto:

Delo, ki je ocenjeno na 250.000 dolarjev (nekaj več kot 170.000 evrov) vrednosti in nosi naslov Sodba, so neznanci ukradli z razstave v hotelu Ritz-Carlton v kraju Marina del Rey v losangeleškem okrožju. Po namigu anonimneža v ponedeljek so policisti skico našli v cerkvi v dolini San Fernando. V povezavi s krajo ni bil aretiran nihče, v torek pa je kustos razstave potrdil pristnost umetnine.

Skico so ukradli v soboto med 22.20 in 22.35 po krajevnem času, ko je kustosa razstave "zamotil" neki gost. "Ko se je kustos vrnil k Rembrandtu, ga že ni bilo več," je povedal predstavnik policije Steve Whitmore. Za zdaj še ni jasno, ali je bila oseba, ki se je med krajo pogovarjala s kustosom, povezana s krajo, je pa Whitmore razkril, da policija sumi, da sta bila v podvig vpletena vsaj dva.

Razstava, na kateri je bila na ogled tudi omenjena skica iz leta 1655, spada pod okrilje sanfranciške galerije The Linearis Institute. Delo, ki meri 28 krat 15 cm in ima na hrbtni strani podpis umetnika, je bilo razstavljeno na lesenem podstavku in ni bilo pritrjeno.