Pariški Center Pompidou, ki načrtuje tudi podružnice v Južni Koreji in Belgiji, se je s kitajskimi oblastmi dogovarjal več kot desetletje. Foto: EPA
Pariški Center Pompidou, ki načrtuje tudi podružnice v Južni Koreji in Belgiji, se je s kitajskimi oblastmi dogovarjal več kot desetletje. Foto: EPA
Center Pompidou
Pariški Center Pompidou se s svojo zbirko uvršča med osrednje svetovne muzeje sodobne umetnosti. Foto: EPA
Lani je pariški Center Pompidou praznoval 40 let od odprtja prostorov v stavbi, ki je sama po sebi ena od arhitekturnih znamenitosti mesta. Foto: EPA

Da je muzej, ki se ponaša z drugo največjo zbirko moderne umetnosti na svetu, sklenil dogovor o odprtju podružnice v Šanghaju, je na Kitajskem sporočil francoski predsednik Emmanuel Macron. Novico je sporočil po pogovorih s kitajskim predsednikom Ši Džinpingom v sklopu svojega prvega državniškega obiska na Kitajskem. Več informacij Macron ni podal. Vendar novica seveda ni sveža, saj so jo v Centru Pompidou napovedali že julija lani. Prav tako, da načrtuje pariški Pompidou po Šanghaju tudi podružnice v Južni Koreji in Belgiji.

Po Chipperfieldovih načrtih
Podružnica bo imela prostore v delu novega Umetnostnega muzeja West Bund, ki ga v kulturni četrti gradijo po načrtih britanskega arhitekta Davida Chipperfielda. Kot so napovedali, bodo v petih letih pripravili okoli 20 razstav.

Pompidou je z deli iz svoje zbirke v Šanghaju gostoval že leta 2016, ko so v tamkajšnjem Razstavnem centru pripravili prvo večjo razstavo. Pod naslovom Mojstrovine iz Centra Pompidou (1906-1977) je združila dela Pabla Picassa, Marcela Duchampa in drugih velikih likovnih imen 20. stoletja.

Center Pompidou je z družbo West Bund podpisal protokol za petletno pogodbo z možnostjo podaljšanja, v skladu s katero bodo razstave v novem muzeju začeli postavljati leta 2019. Družba namreč del nekdaj industrijskega območja Šuhui spreminja v enajst kilometrov dolg kulturni koridor vzdolž reke Huangpu.

Poseben prostor za kitajsko umetnost
Posebna pozornost bo v podružnici, ki se bo imenovala Center Pompidou Šanghaj, namenjeno sodobni kitajski umetnosti. Umetnostni muzej West Bund naj bi bil sicer zgrajen konec leta 2018 in bo največji magnet med kulturnimi institucijami na tem območju, med katerimi so tudi Muzej Long, Muzej Yuz in Center fotografije Šanghaj.

Pariški center Pompidou so odprli leta 1977, danes pa ima v zbirki več kot 120.000 del, kar ga uvršča na drugo mesto najpomembnejših muzejev sodobne umetnosti, takoj za newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA). Unikatna stavba, ki je sama po sebi ena od znamenitosti mesta - ena tistih seveda, ki so se je Parižani sprva zaradi nekonvencionalne podobe navzven obrnjene arhitekture otepali kot tujka, ki ne spada v klasično zasnovo mesta - ima tudi knjižnico in nekaj kinodvoran.