Avtoportret iz leta 1659. Foto: Wikipedia
Avtoportret iz leta 1659. Foto: Wikipedia

To bo prva tovrstna retrospektiva Rijksmuseuma, pripravljajo pa jo v sodelovanju z londonsko Narodno galerijo. V Amsterdamu jo bodo pod naslovom Pozna leta odprli februarja leta 2015, v Londonu pa bo razstava na ogled že oktobra prihodnje leto. Obiskovalcem bo ponudila vpogled v obdobje od leta 1652 do umetnikove smrti leta 1669. Združevala bo slike in risbe, ki jih bodo za to priložnost posodili nekateri najpomembnejši svetovni muzeji in zasebni zbiratelji.

Po besedah direktorja Rijksmuseuma Wima Pijbesa bo to prva Rembrandtova razstava v muzeju po več kot dveh desetletjih, z njo pa želijo različnim generacijam omogočiti, da spoznajo pomen umetnika, ki je ustvarjal v zlatem obdobju nizozemskega slikarstva.

Edinstven in samosvoj slog
Rembrandt van Rijn je od 50. let 17. stoletja dalje veljal za enega najbolj samosvojih umetnikov. V grafikah, slikah in risbah je izoblikoval edinstven slog, ki ga označujejo široke poteze čopiča, pastozni barvni nanosi in velik poudarek na teksturi.

V grafikah je eksperimentiral s papirjem, tonom in tiskarskimi tehnikami. Eksperimentiral pa je tudi pri izbiri motivov ter izbiral ganljive in globoke teme. S svojim delom je vplival na številne poznejše umetnike.