Razstave
(8)
Mariborska Galerija Stolp, v kateri se nocoj odpira razstava Bojana Golčarja. Foto: BoBo
Bojan Golčar je navdih za fotografije dobil pred leti, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru. Foto: Galerija Stolp

Dodaj v

Propadajoči dvori, opuščene tovarne in stare vojašnice, gradovi in mirujoča gradbišča

V Fotogaleriji Stolp fotografije opuščenih stavb Bojana Golčarja
1. avgust 2018 ob 19:16
Maribor - MMC RTV SLO, STA

V mariborski Fotogaleriji Stolp na Židovski ulici odpirajo razstavo fotografij Bojana Golčarja z naslovom Onkraj tišine - sestavljajo jo dela iz serije, ki prikazuje problematiko opuščanja in propadanja prostorov v obdravskem mestu.

Golčar je navdih za fotografije dobil pred leti, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v domačem mestu.

Zadeve prepustili naravi
Odločil se je fotografirati tisto, kar se "v vsem njegovem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju". Tega pa ni malo, saj se je v njegovi okolici zelo malo obnavljalo ali rušilo, zadeve so po njegovih besedah večinoma prepustili naravi.

Ravno to ga je pritegnilo, da se je odločil posneti serijo fotografij, ki prikazujejo propadajočo notranjost opuščenih stavb, ki so nekoč imele svojo zgodbo. "Propadajoči dvori, opuščene tovarne in stare vojašnice, gradovi in mirujoča gradbišča, bi lahko namreč dobila novo zgodbo in nov razvoj. Takšnih prostorov je po Mariboru veliko, prav tako pa so tudi potrebe po novih oziroma obnovljenih prostorih velike. Ravno te stavbe bi tako lahko dobile novo priložnost in obnovo za novo dogajanje in namembnost," meni Golčar.

Zvočniki kot privid
Serija obsega 19 fotografij, ki kljub degradaciji stavb vzbujajo pridih čarobnosti. K temu pripomore tudi manjša obdelava fotografij, saj je umetnik fotografijam dodal podobe zvočnikov, ki so prikazani kot privid. Ravno to gledalca privede do asociacije z glasbo, ki je na razstavi tudi uporabljena.

Prav glasba po avtorjevih besedah ustvarja svojo zgodbo za vsakega posameznika, ki je odvisna prav od njegove domišljije in dojemanja fotografij. Podobe na njih mu lahko pokažejo le nekaj odsluženega in nepomembnega, lahko pa mu pokažejo drugačen svet, ter mu odstrejo pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost. V teh stavbah lahko tako odkrije njihovo bistvo in možnost za njihovo novo namembnost oziroma novo zgodbo.

Premislek o degradiranih stavbah
Z razstavo želi avtor spodbuditi gledalca, da prek vidne in slušne izkušnje premisli o degradiranih stavbah ter v njih najde novo zgodbo ali pravljico preteklosti, ob tem pa zgodbo, ki bi ustavila propad vseh teh opuščenih stavb ter njihove prostore resnično napolnila z zvoki glasbe.

N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
BepaJoseph
# 01.08.2018 ob 20:28
članek o fotografijah-priložena pa ena normalna in ena zelo majhna...
Optimist99
# 02.08.2018 ob 08:49
slika 2/2 v polni resoluciji.
Demosten18
# 02.08.2018 ob 07:17
@Alchemist

Kaksno kreativnost neki, vse te tvoje famozne subkulture te stavbe zasedejo, da se lahko notri po mili volji pije, drogira in svinja se tisto okolico, ki je urejena (primer Rog). Do sedaj nisem zasledil ENEGA primera, da bi kaka subkultura katero od teh stavb dejansko skusala spraviti vsaj v malo boljse stanje. Ce si jo ze prilastijo in, ce so res taki umetniki in ustvarjalci, jim ne nr bi smelo biti problem vsaj malo pocistiti, prebeliti kako steno in pododbno.
Tako je pa vse kar znajo narisat kak grafit in motit sosede.
semaino
# 02.08.2018 ob 00:47
Tako pac imate gospoda, ki prezene zupana s kockami, da dobi marioneto. Ne glede na vse je bil Kangler 30x bolj sposoben od g. Fistravca.
našejenaše
# 01.08.2018 ob 21:35
A ni Slovenija uspešna tranzicijska država z več kot 3% rastjo BDP? Aja, a je MB v Sloveniji? Nak, vse ostaja v Ljubljani... tko pač je!
povzetek
# 03.08.2018 ob 21:05
Demosten18

Očitno ne veš, kako je izgledal Rog pred zasedbo. No, mimogrede, cele Slovenije z vsemi upravljalci javnega vsa svinjarija in toksični odpadki niso motili.
carlos_carlos
# 02.08.2018 ob 11:25
Demosten18

pojdi na Metelkovo. So stavbe v veliko boljšem stanju kot 10 let nazaj. Drugače pa težko kaj večjega naredijo, ker je za večji poseg potrebno gradbeno dovoljenje, ki ga dobi seveda lahko zgolj lastnik. Ta pa je pasiven in mu ni do obnove.

V takšni razviti državi kot je Švica je to normalno. Stavbo zasedejo, živi ne vem eno sezono, preden gre v rušenje ali pa kaj in potem pač najdejo drugo podobno stavbo itd....
Alchemist
# 01.08.2018 ob 20:21
Degradirane stavbe so nujno potrebne za delovanje vsakega mesta. Predstavljajo tisti prazen prostor, ki ga mesto še ima da lahko sem umešča svoje dejavnosti, ki drugje ne najdejo možnosti umestitve. Po mojem trdnem prepričanju je dobro, da ima vsako mesto vsaj nek omejen odstotek degradiranih površin in stavb, saj je v nasprotnem primeru tako mesto povsem zasičeno.

Sploh pa so take stavbe dobrodošle za subkulture, alternativno kulturo, za avtonomne cone ipd. Tu se lahko tisti ki so brez denarja in brez možnosti formalnega dostopa do prostora umestijo in izražajo svojo kreativnost ter nudijo socialne storitve, ki jih drugje ni.
Kazalo