Z njeno pomočjo so zasloveli danes najvplivnejši izdelovalec klobukov Philip Treacy ter manekenki Sophie Dahl in Stella Tennant, pomagala pa je tudi pri vzponu kariere Alexandra McQueena. Foto: Matjaž Ambrožič
Z njeno pomočjo so zasloveli danes najvplivnejši izdelovalec klobukov Philip Treacy ter manekenki Sophie Dahl in Stella Tennant, pomagala pa je tudi pri vzponu kariere Alexandra McQueena. Foto: Matjaž Ambrožič
Isabello Blow je Anna Wintour opisala kot "žensko svobodnega duha, ki je resnično verjela v nadarjenost". Foto: Matjaž Ambrožič
Georgie Greig, urednik revije The Tatler, za katero je Blowova delala, je dejal: "Bila je izjemna osebnost. Vsakič, ko je vstopila v sobo, si lahko v zraku kar čutil naelektrenost. Imela je izvrstno oko za odkrivanje mladih talentov, iz katerih je vedno znala izvabiti najboljše." Foto: Matjaž Ambrožič

Izjemno obširna razstava oblek, čevljev in modnih dodatkov čudovito odseva življenjsko pot posebne ženske. Isabella Blow se je rodila v Londonu, odraščala pa v graščini na angleškem podeželju. Njen oče je bil oficir. Čeprav aristokratinja, kot najstnica ni uživala privilegijev.


Študirala je v New Yorku, kjer je nekaj časa delovala kot asistentka Anne Wintour, znamenite urednice ameriških izdaj revije Vogue. Družila se je s tedaj najbolj izpostavljenimi boemi na newyorški sceni. Leta 1986 se je vrnila v London, kjer je postala modna urednica revije Tatler in kolumnistka časopisa Sunday Times. Detmar Blow je tri leta pozneje postal njen drugi mož.

Blow je galerist. Njegov ded je bil slavni edvardijanski arhitekt, prav tako Detmar Blow, potomec slavne angleške rodbine Tollemache. Znanec, delujoč v finančnosvetovalni agenciji v Mayfairu, pripoveduje, da je družina Blow med londonskimi ekonomisti pravi mit. Njeni člani naj bi v prejšnjem stoletju z razuzdanim življenjskim slogom zapravili kar milijardo funtov premoženja. "In to niti ni tako enostavno," se glasi pikra pripomba ali pač vzrok za omenjeno mitskost.

Zelo verjetno je, da je vsaj delček tega bogastva ohranila prav Detmarjeva zdaj že nekdanja žena Isabella. In to tako, da je bila mecenka mladim modnim kreatorjem. Blowova je odkrila pokojnega modnega kreatorja Alexandra McQueena, bila je muza oblikovalcu klobukov Philipu Tracyju. Detmarjeva knjiga spominov na Issie nosi najmanj dvoumen naslov Blow by Blow.

In razstava v Somerset Housu zelo nazorno in nadvse galantno dokazuje, da je imela odštekana in samosvoja ljubljenka londonskih visokih in umetniških krogov Isabella Blow v svojih garderobnih omarah veliko bogastvo. Še več. To je tudi ovrednoteno. Po ločitvi od Detmarja je Isabella zbolela in postala depresivna. Delno tudi zato, ker je Alexander McQueen ni povabil k sodelovanju pri lastni znamki, ki jo je pozneje prevzela modna hiša Gucci, delno pa zaradi finančne stiske. Leta 2007 je - stara 48 let - storila samomor. Tri leta pozneje si je sodil tudi Alexander McQueen.

Zbirka oblačil Isabelle Blow se je pred štirimi leti nevarno približala razprodaji na dražbi. Prodajo posameznih oblek in dodatkov je v slogu preprečila dedinja najslavnejših irskih pivovarjev, modna navdušenka Daphne Guinness. Odkupila je vso prijateljičino garderobo. Del te - gre za več sto kosov - je do 2. marca na ogled na londonski razstavi z naslovom Isabella Blow: Fashion Galore!.