Isabello Blow je Anna Wintour opisala kot 'žensko svobodnega duha, ki je resnično verjela v nadarjenost'. Foto: BBC
Isabello Blow je Anna Wintour opisala kot 'žensko svobodnega duha, ki je resnično verjela v nadarjenost'. Foto: BBC
Poleg tega, da je bila muza Philipa Treacyja, je Blowova odkrila tudi manekenki Stello Tennant in Sophie Dahl (na fotografiji v oglasu za dišavo Opium hiše Yves Saint Laurent), v svet mode pa je pomagala vstopiti modnemu oblikovalcu Alexandru McQueenu. Foto: YSL
Naomi Campbell
Spominske slovesnosti po smrti Isabelle Blow so se udeležili številni slavni obrazi iz modnega sveta. Med njimi so bili tudi fotograf Mario Testino, modna oblikovalka Stella McCartney, supermanekenka Naomi Campbell (na fotografiji) ... Foto: EPA

Knjiga opisuje različne tragedije v življenju Blowove, od smrti njenega dveletnega brata v družinskem bazenu naprej. Blow se v knjigi spominja prvega srečanja s svojo pokojno ženo, spoznala sta se na poroki skupnih prijateljev: "Nisem mogel odmakniti pogleda z nje. Po obredu sem čakal na priložnost, da bi se pogovarjal z njo - takoj sva se ujela. Čeprav je bilo najino srečanje kratko, sem vedel, da sem se zaljubil v njo, po večerji sem se usedel k njej. Bila sva duši dvojčici in povedal sem ji o očetovem samomoru. Priznam, to je bil nenavaden uvod v klepet."

Detmar razkriva tudi ozadje razmerja njegove žene s cenjenim klobučarjem Philipom Treacyjem, za katerega uspešno kariero je bila zaslužna. "V Philipu Treacyju ni le našla ustvarjalca njenega poročnega pokrivala, ampak najboljšega prijatelja v življenju in največje odkritje njene kariere do takrat," piše Detmar. "Hitro sta razvila intenzivno in kreativno razmerje, ki ga je pozneje opisal kot 'razmerje brez seksa'." Knjiga Blow by Blow, ki jo modni svet težko pričakuje, bo na prodaj od 2. septembra naprej, piše revija Vogue.

Po študiju na administrativni šoli in več priložnostnih delih se je Blowova (rodila se je leta 1958), hči uglednega oficirja in odvetnice, leta 1979 preselila v New York, kjer je študirala umetnostno zgodovino na Univerzi Columbia in prebivala skupaj z igralko Catherine Oxenberg. Leto pozneje je študij obesila na klin in se preselila v Texas, kjer je delala za modno hišo Guy Laroche. Leta 1981 se je poročila s prvim možem Nicholasom Taylorjem (njun zakon je trajal dve leti) in spoznala urednico ameriškega Vogua Anno Wintour ter kmalu postala njena sodelavka. V svojih newyorških časih se je družila tudi z umetnikoma Andyjem Warholom in Jeanom-Michelom Basquiatom.

Leta 1986 se je vrnila v London in delala za Michaela Robertsa, takratnega modnega urednika pri reviji Tatler, katere urednica je pozneje postala tudi sama. Leta 1989 se je poročila s trgovcem z umetninami Detmarjem Blowom, vnukom slavnega britanskega arhitekta. Philip Treacy je oblikoval njeno poročno pokrivalo in začelo se je njuno prej omenjeno prijateljstvo ter poslovno sodelovanje. Blowova je Treacyju v svojem stanovanju uredila pravi atelje in nosila njegove kreacije, ki so postale prepoznavna sestavina njenega ekstravagantnega sloga. Odkrila je tudi Alexandra McQueena - odkupila je njegovo celotno diplomsko kolekcijo. Prav samomor Blowove naj bi bil eden dejavnikov, ki so McQueena na začetku letošnjega leta privedli do samomora.

Osebne, zdravstvene in finančne težave
Proti koncu življenja se je Blowova borila s hudo obliko depresije, menda se nikakor ni mogla počutiti doma v svetu, ki ga je tako zaznamovala, bila naj bi razočarana tudi nad McQueenom, ki je svojo znamko prodal velikanu Gucciju. Imela je finančne težave - oče jo je leta 1994 razdedinil -, bila je tudi neplodna, večkrat je poskusila z umetno oploditvijo. Prav zaradi težav z neplodnostjo naj bi se z Detmarjem Blowom leta 2004 razšla. Kmalu zatem naj bi se zaradi diagnoze bipolarne motnje Isabella začela zdraviti z elektrošoki, po letu in pol narazen sta z Blowom spet našla skupin jezik. Kmalu zatem pa je izvedela, da ima raka na jajčnikih.

Prvič si je Isabella življenje poskušala vzeti leta 2006 s prevelikim odmerkom uspavalnih tablet in nato poskušala še večkrat na najrazličnejše načine. 6. maja 2007 je na neki zabavi rekla, da gre nakupovat, pozneje pa jo je setra Lavinia našla na tleh kopalnice in odpeljali so jo v bolnišnico, kjer je priznala, da je zaužila herbicid. Umrla je naslednji dan, stara 48 let. Pokopali so jo v katedrali v Gloucestru 15. maja 2007. Njena krsta je bila namesto cvetličnega aranžmaja okrašena s klobukom Philipa Treacyja.