Prve jaslice so bile pri nas postavljene leta 1644. Foto:
Prve jaslice so bile pri nas postavljene leta 1644. Foto:
Mali Jezus je imel največ občudovalcev v 17. in 18. stoletju. Foto: EPA
Prve jaslice je leta 1223 postavil Frančišek Asiški. Foto: EPA

Obiskovalci si lahko ogledajo več kot 60 jaslic, ki so jih od 2. polovice 20. stoletja iz različnih materialov ustvarili slovenski umetniki. Razstavljenih je tudi 40 voščenih Jezusovih podob, okrašenih z izvezenimi oblačili, dragimi kamni in drugimi dodatki. Praznični čas tako spremljata razstavi Z jaslicami v božični čas, ki jo je pripravilo Društvo ljubiteljev jaslic Slovenije, in Jesulus Pragensis: Praški Jezušček in druge voščene figure iz Slovenskega verskega muzeja.

Jezušček je bil zvezda v 17. in 18. stoletju
Večino razstavljenih voščenih figur so Slovenskemu verskemu muzeju v začetku 90. let 20. stoletja zaupale škofjeloške uršulinke, kipci pa so bili nato temeljito restavrirani in študijsko obdelani. Podatki o restavraciji voščenih figur in njihovih dodatkov so podrobno opisani tudi katalogu, ki spremlja postavitev največje tovrstne zbirke na Slovenskem. V njej sta tudi dve kopiji praškega Jezuščka, ki jih ima Slovenski muzej v svoji hrambi.

Milostni praški Jezušček naj bi namreč imel posebno moč, saj so predenj svoje upe in želje polagali tudi evropski vladarji, ne le raja. Njegovo čaščenje - tako kot čaščenje deteta Jezusa - se je najbolj razmahnilo v 17. in 18. stoletju, ko so se romarji zgrinjali v številna romarska središča in se priporočali detetu v jaslih ali Marijinem naročju.

Zadnji so jaslice dobili kmetje
Prav mali Jezus pa je tudi osrednja figura jaslic, ki so na Slovensko prišle v 17. stoletju, prve pa so bile postavljene leta 1644 v jezuitski cerkvi sv. Jakoba v Ljubljani. Jaslice, ki naj bi se v 11. stoletju razvile iz duhovnih iger o Kristusovem življenju, so se iz jezuitskih cerkev najprej razširile v druge cerkve, od tam v plemiške domove, v 18. stoletju so jih začeli postavljati v meščanskih, slabo stoletje kasneje pa še v kmečkih domovih.

Glede na vrsto domovanja so se razlikovale tudi jaslice. V cerkvah so bile razširjene predvsem odrske jaslice s poslikanimi, iz desk izžaganimi figurami, in omarične jaslice, ki jih je bilo mogoče najti tudi v meščanskih domovih, medtem ko so v kmečkih domovih najprej postavljali papirnate jaslice, ki so jim sledile figuralne jaslice iz lesa, mavca ali gline.