Svojo avtorsko poetiko je najizraziteje uresničil v gledališču Konj, ki sta ga skupaj z Janom Zakonjškom, namenjeno lutkovnim igram za mladino in odrasle, ustanovila leta 1993. Foto:
Svojo avtorsko poetiko je najizraziteje uresničil v gledališču Konj, ki sta ga skupaj z Janom Zakonjškom, namenjeno lutkovnim igram za mladino in odrasle, ustanovila leta 1993. Foto:
Leta 2006 je prejel Silvan Omerzu nagrado Prešernovega sklada za trilogijo Misterij življenja in smrti ter režijo predstav Zbogom, princ, Peskar in Svetnik Krespel. Foto: Galerija Lek

Slovenski likovni in lutkovni ustvarjalec Silvan Omerzu je v galeriji Manzana od 16. decembra pa do 13. januarja 2009 postavil na ogled razstavo lutk, risb in fotografij, ki so nastale v letih njegovega ustvarjanja. Ob tem pa so mnogi bolivijski časopisi pokazali zanimanje za slovenskega umetnika; intervjuji so bili objavljeni v osrednjih časopisih in na nacionalni televiziji, razstavo pa si je le v mesecu dni ogledalo 10.500 ljudi. Poleg tega pa sta Omerzu in tehnolog Žiga Lebar imela ob razstavi še vrsto pogovorov s študenti tamkajšnjih gledaliških in likovnih akademij.

Brez hrane, prosimo
Galerijo Manzana 1 Espacio de arte, ki je bila nekdaj policijska postaja in stoji na trgu v samem centru mesta, je skupaj z Valio Carvalho in Juanom Bustillosom ustanovila priznana slovenska slikarka Ejti Štih, ki že od leta 1982 živi in dela v Boliviji. Galerija je namenjena vsem gostom, vstop vanjo pa je brezplačen. Po besedah Ejtih Štih privabi mnogo ljudi z ulice, ki si z veseljem ogledajo razstave. Edina omejitev ob vstopu je prepoved hrane; saj naj bi v začetku mnogi mimoidoči vstopali v galerijo s sladoledom v roki, kar pa je v prostorih, kjer se razstavlja, precej nezaželeno.

Umetnost posvečena lutkam
Kot so zapisali na spletni strani galerije, se Omerzujevo delo, ki obsega širok spekter tehnik vse od risb do instalacij, osredotoča predvsem na ustvarjanje likov in iger za lutkovna gledališča (umetnik deluje tako na področju režije, produkcije, adaptacij tekstov in izdelovanj lutk), pri tem pa raziskuje človeško naravo in njena vprašanja. Omerzu se je rodil leta 1955 v Brestanici, po končanem študiju na Pedagoški akademiji v Ljubljani je začel delati v Lutkovnem gledališču Ljubljana. Leta 1983 pa je prejel štipendijo za študijsko bivanje v Pragi, kjer je končal specializacijo iz lutkovne scenografije in oblikovanja lutk.

L. Š.