Humboldtov forum rase na lokaciji palače na znameniti ulici Unter den Linden (Pod lipami), ki je bila poškodovana v bombnem napadu med drugo svetovno vojno. Foto: EPA
Humboldtov forum rase na lokaciji palače na znameniti ulici Unter den Linden (Pod lipami), ki je bila poškodovana v bombnem napadu med drugo svetovno vojno. Foto: EPA
Michael Müller
Sprva je bilo mišljeno, da bi se Berlin v Humboldtovem forumu predstavil kot "svet jezikov", župan mesta Michael Müller pa je lani presenetil z napovedjo, da bo razstava pripovedovala o lokalni zgodovini. Foto: EPA

Kot svetovni kulturni center bo stal na lokaciji palače na znameniti ulici Unter den Linden (Pod lipami), ki je bila poškodovana v bombnem napadu med drugo svetovno vojno in jo bo arhitekturno tudi rekonstruiral.

Temeljni kamen za veliki kulturni projekt nemške vlade so položili leta 2013. Gradbena dela naj bi predvidoma končali leta 2019. Moto predstavitve pa bo Svet v Berlinu in Berlin v svetu.

Po sledeh lokalne zgodovine
Po prvotnih načrtih bi se Berlin v njem predstavil kot "svet jezikov", župan mesta Michael Müller pa je lani presenetil z napovedjo, da bo razstava pripovedovala o lokalni zgodovini.

Za zasnovo razstave je pooblastil nekdanjega direktorja amsterdamskih muzejev Paula Spiesa, ki zdaj že nekaj mesecev vodi muzeje mesta Berlin. Razstava se bo po njegovih napovedih jasno razlikovala od petih drugih lokacij Mestnega muzeja. Spies pa je bil tudi tisti, ki je sporočil moto načrtovane predstavitve.

Humboldtov forum nosi ime po nemškem naravoslovcu in raziskovalcu Alexandru von Humboldtu (1769-1859), po katerem se med drugim imenuje tudi univerza v Berlinu. Bil je prvi, ki je kvantitativno opredelil geografsko razširjenost rastlin, zato velja za začetnika biogeografije, se pravi vede, ki povezuje biologijo in geografijo.