Tršarjevi kipi ne posnemajo človeka po zunanji podobnosti, ampak predvsem po značaju, po njegovih čustvenih in psihičnih znamenjih. Foto: Moderna galerija
Tršarjevi kipi ne posnemajo človeka po zunanji podobnosti, ampak predvsem po značaju, po njegovih čustvenih in psihičnih znamenjih. Foto: Moderna galerija

V Pilonovi galeriji so odprli razstavo akademskega kiparja Dušana Tršarja z naslovom Življenje v prostoru. Ker so postavitev v Ajdovščini pripravili v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki, je na odprtju spregovoril direktor slednje Bojan Božič, so sporočili iz Pilonove galerije.

Kipi s človeškim značajem
Razstava - Tršarjeva dela so bila pred slabim letom na ogled v Kostanjevici na Krki - prinaša skulpture antropomorfnih figur drevesnih oblik, torej kipi ne posnemajo človeka po zunanji podobnosti, ampak predvsem po značaju, po njegovih čustvenih in psihičnih znamenjih, v predstavitvi umetnika piše likovni kritik Jure. Kot je zapisal v razstavnem katalogu, Tršar kipe "modelira tako, kot bi oblikoval človeško postavo in iz nje ustvarjal umetniško figuro, ki je sicer abstraktna, a po videzu grajena iz form, povzetih po drevesu".

Dušan Tršar, ki je bil v sedemdesetih letih član skupine neokonstruktivistov, se je rodil leta 1937 v Postojni. Po študiju na kiparskem oddelku Akademije za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1963, je končal še kiparsko specialko pri prof. Borisu Kalinu. Ob svobodnem umetniškem delovanju se je posvetil pedagoškemu delu in leta 1991 postal redni profesor na akademiji.