Razstave
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.3 od 12 glasov Ocenite to novico!
Pariz
30. decembra, med pripravami na silvestrovanje na mestnih ulicah, je v Parizu vladalo stanje skrajne pripravljenosti. Foto: Reuters
Center Pompidou
Pariški Center Pompidou, ki bo letos praznoval svojo 40-letnico, je v lanskem letu zaznal celo rahel porast obiska - natančneje, za devet odstotkov. Foto: Reuters

Dodaj v

Turisti se ogibajo Parizu: obisk Louvra strmo padel

Najbolj so se prestrašili Japonci
8. januar 2017 ob 18:07
Pariz - MMC RTV SLO

Obračun z lanskim koledarskim letom je bil za marsikoga kisel. Tudi v slovitem muzeju Louvre so se morali sprijazniti s statistiko: v letu 2016 jim je obisk padel na "pičlih" 7,3 milijona ljudi, kar je okrogla dva milijona manj kot še pred dvema letoma.

Pred dvema letoma, ko so v največjem muzeju umetnosti našteli 9,3 milijona obiskovalcev, so že napovedovali, da okrog leta 2015 pričakujejo 12-milijonske množice vsako leto. V muzeju nenadni upad obiskovalcev pripisujejo turističnemu zatišju v Parizu; zaradi terorističnih napadov v letih 2015 in 2016 se je veliko manj tujcev odločilo za obisk mesta luči.

Za ovratnik jim diha British Museum
Vseeno pa Louvre ostaja najbolj obiskan muzej na svetu, čeprav z manjšim naskokom kot prej: British Museum v Londonu je v letu 2015 (zadnji dostopen podatek) privabil 6,8 milijona ljudi in se zavihtel na drugo mesto za pariškim velikanom.

61 odstotkov Japoncev manj
Direktor Louvra Jean-Luc Martinez je v izjavi za radijsko postajo Europe 1 povedal, da je lani njihov prag prestopilo 18 odstotkov manj Američanov kot leto prej. Za 31 odstotkov se je zmanjšalo število kitajskih turistov, za kar 61 odstotkov pa priliv Japoncev.

Približno tretjina obiskovalcev muzeja je Francozov, kar se v lanskem letu v primerjavi s prejšnjimi ni bistveno spremenilo, čeprav je bilo v obdobju neposredno po napadih veliko manj organiziranih obiskov skupin šolarjev in dijakov.

Poleg terorizma je lani turizem sabotirala tudi voda: na začetku junija je Louvre za štiri dni zaprl vrata, ker je reka Sena tako narasla, da je grozilo, da bo prestopila bregove; Francozi so zato hiteli umikat umetnine iz kletnih prostorov muzejev.

Manj, a bolj zadovoljni z izkušnjo
Obnova vhodne avle pod slavno stekleno piramido, ki je bila dokončana lani, pa je vplivala na "stopnjo zadovoljstva" obiskovalcev. Približno 70 odstotkov obiskovalcev Louvra je v anketi odgovorilo, da so bili s svojo izkušnjo "zelo zadovoljni" - še leta 2015 je bilo takih odgovorov le 53 odstotkov.

Center Pompidou teh težav nima
Pariški Center Pompidou, ki bo letos praznoval svojo 40-letnico, je v lanskem letu zaznal celo rahel porast obiska - natančneje, za devet odstotkov. Njihov prag je prestopilo 3,3 milijona obiskovalcev. Kar 60 odstotkov njihovih obiskovalcev je namreč Francozov, predvsem iz Pariza in okolice, zato upad mednarodnega turizma nanje ni toliko vplival.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
Branko3
# 09.01.2017 ob 04:04
Z obiskom Louvra pred (precej) leti imam slabo izkušnjo, ker smo dolgo stali v neskončni vrsti za karte, da me je minilo, preden sem prišel noter. Zato vsem priporočam, ne hodite na takšne turistično ponorele točke v času kakih praznikov, npr. prvomajskih.
jk11
# 08.01.2017 ob 19:45
"Za 31 odstotkov se je zmanjšalo število kitajskih turistov, za kar 61 odstotkov pa priliv Japoncev."

Azijski turisti imajo radi take mirne destincije in niso neki avanturisti. Si predstavljam, da bi lahko Slovenija in Srednja Evropa profitirala na račun več Azijcev. Hkrati pa ravno Kitajci in Japonci predstavljajo ta pravi masovni "instant" turizem, kar pa si tudi ne bi smeli preveč želeti.
brain2k
# 09.01.2017 ob 09:27
Pozitivni učinki multi-kultija se že kažejo...
Wasabi
# 09.01.2017 ob 09:05
Kakšen Louvre, letos je Palmira in.
vnk
# 09.01.2017 ob 12:48
Potem nam pa prodajate kako nas multikultura bogati, dajte se sprijaznit, da verjetno si japonski turisti predstavljajo malce manj "obogaten" Pariz, ko pa bereš o teroristih, se pa zgleda sprijaznijo z realnostjo.
lizing
# 09.01.2017 ob 07:51
Ja res čudno.
Jon Sneg
# 09.01.2017 ob 11:15
Sem videl Japonce in Korejce v Louvru. Naredijo gužvo, nato pa hitijo in se drenjajo pred sliko Mona Lise in kipom Miloške Venere,...., naredijo kakih 100 posnetkov z zadnjimi pridobitvami foto industrije,..., nato še sto selfijev,... in odhitijo drugam, npr. na Eifflov stolp ali pa pred Notre Damme. (to isto skupino Japoncev in Korejcev poljubno prestavite v katerokoli večjo Evropsko prestolnico,..., storili bodo isto).

Hvala lepa za tak instant turizem in potovanja.
ipad
# 10.01.2017 ob 09:10
@jon sneg: točno tako, sem prav opazoval 3 mlade korejke pred fontano di trevi. pol ure neskončnih selfiejev, vsaka zase, da se razume. Ko pa končale s foto shootingom pa še 10minut selfie snemanja in pošiljanja poljubčkov.
Skippy
# 13.01.2017 ob 07:32
Pač jih zanimajo drugačne stvari kot vas in pač doživljajo te znamenitosti drugače.
Kazalo