Yoko Ono kakopak ni samo vdova johna lennona, ampak tudi uveljavljena avantgardna umetnica. lani je na beneškem bienalu dobila nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Yoko Ono kakopak ni samo vdova johna lennona, ampak tudi uveljavljena avantgardna umetnica. lani je na beneškem bienalu dobila nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA
Yoko Ono: Das Gift (Strup)
Strelna luknja v steklu vabi, da si jo ogledamo 'še z druge strani'. Foto: EPA

"Želim opozoriti na nasilje, ki se dogaja povsod po svetu," je 77-letna ustvarjalka povedala v petek ob odprtju razstave v berlinski podružnici londonske galerije Haunch of Venison. (Das) Gift v angleščini pomeni darilo, v nemščini pa strup - eno ali drugo pa si lahko privoščite do sredine novembra. "Gre za strup sveta, ki je za nas na neki način tudi darilo," pravi Yoko.
Pometanje in smehljanje kot umetniška terapija
"Ko razgališ svoj spomin na bolečino, da ga lahko vidijo drugi, postane bolj pozitiven." V skladu s tem sporočilom se lahko obiskovalci na razstavi smehljajo le v eni sobi - in to pred fotografskim objektivom. Fotografije smehljajočih se ljudi nato projecirajo na steno kot del "kampanje za mir". Obiskovalci lahko pri "procesu celjenja ran" sodelujejo tudi tako, da popravljajo raztrganine in zareze na velikih platnih ali pa pometejo sobo, v kateri so po tleh razmetane črepinje.

"Naprošam ljudi, naj s seboj prinesejo pričevanje o lastnih izkušnjah z nasiljem. Ko te izkušnje delimo med seboj in jih ne skušamo pomesti pod preprogo, lahko rešujemo probleme in ustvarimo miroljubnejši svet," je prepričana vdova Johna Lennona.

Osrednji eksponat razstave je delo z naslovom A Hole (Luknja), ki je dobesedno to: strelna luknja v pleksisteklu; opazovalcu odstira tako perspektivo žrtve kot tudi storilca. Ob steklu je izobešen napis, ki obiskovalca vabi, naj skozi luknjo pogleda še z druge strani stekla.

Med preostalimi razstavljenimi deli je še gozd odsluženih nemških čelad; v vsaki je košček "neba" v obliki delca sestavljanke; zbirka preluknjanih plaščev ljudi, ki so padli pod streli in posnetek ptičjih krikov, ki odmeva po vsej galeriji.