Foto:
Foto:
Polona Tratnik je prispevala odlitke svojega telesa.
Slavko Tihec: Dvooka oblika (varjeno železo, 1966)

Kustosi Zdenka Badovinac, Viktor Misiano in Igor Zabel želijo z razstavo Sedem grehov: Ljubljana-Moskva izpostaviti vprašanje, kaj sploh je vzhodnoevropska identiteta, ki naj bi bila skupna Rusiji in Sloveniji. Umetniki obravnavajo sedem sklopov, ki so, gledano z zahodnimi očmi, grehi, vendar pa lahko skupni evropski identiteti dodajo pomemben prispevek. Po odprtju razstave sta bila na sporedu še performansa son:Da in Acceptio.


Zasebne skodelice z odlitki telesa

V sklopu razstave Sedem grehov so odprli tudi razstavo Polone Tratnik Zasebne skodelice, ki je na ogled v Prirodoslovnem muzeju, kjer si je mogoče pogledati keramične odlitke avtoričinega telesa. Te je Tratnikova preoblikovala z mikroorganizmi, prav tako vzetimi z različnih delov njenega telesa. S projektom je želela opozoriti na simbiozo, v kateri živita človekova flora in favna, pri tem pa je uporabljala biomateriale, medicinske in bioinženirske tehnike.

O grehih dva kataloga priznanih teoretikov
Ruski in slovenski pisci, med katerimi so bili Inke Arns, Boris Groys, Slavoj Žižek, Ekaterina Degot, Victor Mazin, Renata Salecl in Marcel Štefančič mlajši, so ob razstavi pripravili obsežen katalog v dveh delih. Teoretični del s besedili o sedmih grehih bo na voljo že na odprtju razstave, obsežnejši del pa bodo pripravili do konca razstave (do 28. februrja 2005).

Grehi ali vrline?
Kustosi so izpostavili kolektivizem, utopizem, mazohizem, cinizem, lenobo, neprofesionalnost in ljubezen do Zahoda, ki naj bi bile tipične značilnosti evropskega Vzhoda. Čeprav na Zahodu na te značilnosti gledajo zaničevalno, pa po drugi strani utopizem pomeni protiutež zahodnemu pragmatizmu, lenoba pa umetnikom omogoča, da se posvetijo vprašanjem, ki jih mučijo, in ustvarjajo.

Filmi, vizaulna umetnost, arhitektura, oblikovanje ...
Dela, ki so na ogled, pa ne predstavljajo samo izdelkov vizualne umetnosti, ampak prinašajo tudi dosežke filmske, arhitekturne in oblikovalske umetnosti ter popkulture. S svojimi prijekti se med drugim predstavljajo Natalija Abalakova, Anatolij Žigalov, Pavel Aksjonov, Jurij Albert, Davide Grassi, Boštjan Hladnik, NSK, OHO, Slavko Tihec, Laibach, Pankrti in Tomaž Lavrič.