Marjan Pečar leta 1960 - skakalec, ki je slovel po najlepšem slogu. Foto: Svetozar Busić / Muzej novejše zgodovine Slovenije
Marjan Pečar leta 1960 - skakalec, ki je slovel po najlepšem slogu. Foto: Svetozar Busić / Muzej novejše zgodovine Slovenije

Prvič je bila zbirka Pod Poncami na ogled leta 2014 na Ljubljanskem gradu, lani pa je gostovala še v Zgodovinskem arhivu v Celju in na Občini Lenart. Na Ljubljanskem gradu je bilo razstavljenih 67 fotografij iz obdobja med letoma 1934 in 1991, ki so bile vsebinsko dopolnjene s filmskim gradivom avtorjev Jožeta Pogačnika in Veličana Beštra.

Razstavi so pridih humorja dodale še karikature na temo planiških skokov umetnika Bineta Roglja, tudi nekdanjega uspešnega skakalca.

Utrip športnega in družabnega dogajanja
V NLB Galeriji Avla pa je na ogled postavljenih 52 fotografij in tri omenjene karikature, saj so morali razstavo zaradi prostorske stiske prilagoditi. Avtorja razstave sta Ivo Vraničar in Jožica Šparovec, ki je dejala, da gre pri aktualni razstavi večinoma za kronološko razporeditev fotografij.

Te prinašajo delček zgodovinskega utripa Planice in ponujajo med drugim poglede na skakalnice, prizore s tekem, med njimi s prvih treh svetovnih prvenstev v smučarskih poletih v Planici iz let 1972, 1979 in 1985, podobe smučarskih skakalcev in trenerjev, sodnikov, raznih funkcionarjev iz sveta smučarskih skokov, politikov, planiških delavcev in obiskovalcev ter navsezadnje skrbnikov skakalnic in konstruktorjev.

Razstava bo v NLB Galeriji Avla na ogled do 4. februarja, nato pa bodo fotografije razstavljene še na ljubljanski Fakulteti za šport.