Foto:
Foto:


Od danes, 22. 9., do 10. 10. je (brez uradnega odprtja) v njej na ogled zbirka del Pilonovih prijateljev, praznovanju jubileja pa se pridružuje tudi razstava Plakatiranje NI prepovedano.

V razstavo umetniških del prijateljev slikarja Vena Pilona je vključeno 65 del - devet slik, šest risb, 32 grafik, šest akvarelov, dva gvaša in deset kipov, ki jih je ustvarilo 56 avtorjev.

Začetki Pilonove galerije segajo v leto 1971, ko je umetnikov sin Dominique Pilon občini Ajdovščina podaril zapuščino svojega očeta. V pritličju Pilonove hiše so leta 1973 s prvo razstavo umetnikovih del odprli Galerijo v Ajdovščini, ime Pilonova galerija pa se je prvič pojavilo leta 1975.

Z donacijami in nakupi do bogate zbirke
Zbirka del Pilonovih prijateljev, ki danes šteje 210 primerkov, je nastala ob ustanovitvi galerije
leta 1973. Med deli, ki jih je galeriji doniral umetnikov sin Dominiqu Pilon, se je nahajalo tudi nekaj del Pilonovih prijateljev.

Ob odprtju galerije pa so za zbirko svoja dela darovali še Janez Bernik, Andrej Jemec, Adriana Maraž in Božidar Jakac, ki so jim sledili številni slovenski umetniki, med njimi Gabrijel Stupica, Marij Pregelj, Riko Debenjak, August Černigoj, Dragica Čadež, Gustav Gnamuš in Marko Pogačnik.

Zbirka se je obogatila še z donacijo Franceta Miheliča (33 pariških risb), drugimi donacijami in nakupih.

V TIC-u Ajdovščina 30-letna bera plakatov
Razstava Plakatiranje NI prepovedano, ki je na ogled v prostorih TIC-u Ajdovščina, predstavlja plakate, ki so v preteklih letih vabili na razstave v Pilonovi galeriji. Založba Pilonove galerije jih je doslej natisnila 144.

Za grafično podobo so poskrbeli Lucijan Bratuš, Bojan Bole, Danilo Jejčič, Primož Brecelj in Ranko Novak, ki je tudi avtor sedanje grafične podobe Pilonove galerije.