Foto:
Foto:

Na festivalu, ki se je začel 24. 9., so prikazali 57 filmov, od tega 38 v uradni selekciji.

Kdo bo najboljši
Za nagrade najboljšim filmskim ustvarjalcem se poteguje sedem igranih celovečercev: Kajmak in marmelada (Branko Djurić), Na planincah (Miha Hočevar), Rezervni deli (Damjan Kozole), Slepa pega (Hanna A. W. Slak), Pod njenim oknom (Metod Pevec), Pozabljeni zaklad (Tugo Štiglic) in Kleščar (Matjaž Latin).

V tekmovalnem delu so si obiskovalci - čeprav je sprva kazalo, da Celjani ne kažejo velikega zanimanja za festival, so bile projekcije včeraj dobro obiskane - lahko ogledali še pet kratkih dokumentarnih, sedem kratkih animiranih, pet kratkih igranih in enajst študentskih filmov iz letošnje produkcije Akademije za gledališče, radio, film in televivizijo.

Nagrade bo podelila strokovna žirija pod vodstvom Janeza Lapajneta
Vesne - nagrade v posameznih kategorijah - bo podelila strokovna žirija v sestavi režiserja Janeza Lapajneta, pisatelja Miljenka Jergoviča, direktorice Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala Jelke Stergel, publicistke Ženje Leiler in igralca Braneta Šturbeja.

Kaj pa ostale nagrade?

Poleg vesen bodo na današnji slavnostni podelitvi razglasili še Babičeve nagrajence za najboljše televizijsko delo in podelili nagrado občinstva za najboljši film, nagrado Društva slovenskih filmskih kritikov, nagrade revije Stop za najboljše igralke in igralce ter nagradi Kodaka in Synhro filma.

Zadnji festivalski dan
Poleg projekcij filmov je zadnji festivalski dan ponudil tudi predstavitev art kino mreže in Kinodvora, ministrstvo za kulturo je predstavilo predvidene zakonske rešitve za vzpodbujanje avdiovizualne kulture v Sloveniji, sledila pa je okrogla miza Ne čakaj na maj o slovenskem filmu pred vstopom Slovenije v EU.

Sklepno prireditev 6. FSF-ja s podelitvijo nagrad si lahko ogledate ob 21.00 na 2. programu Televizije Slovenija.