Foto:
Foto:

Na Kosmača (1910-1980), enega najvidnejših literarnih ustvarjalcev preteklega stoletja, je imela rojstna idrijska dolina velik vpliv, pečat pa je pustila tudi v njegovem ustvarjanju.


Prozni svet, v katerega je vedno vnašal občečloveška vprašanja o posameznikovi svobodi ter smislu življenja in smrti, je namreč pogosto umestil v Tolminsko.

Vrhunska kratka proza
Med njegova najbolj znana kratka prozna dela - v svet literature je namreč zajadral s kratko pripovedno prozo, ki je ostal zvest ves čas svojega ustvarjanja - sodijo zbirke novel Sreča in kruh, Iz moje doline, V gaju življenja, še posebej pa noveli Balada o trobenti in oblaku in Tistega lepega dne.

Domačija v Slapu ob idrijci
Domačija, v kateri je pisatelj živel do leta 1931, je dober prikaz preprostega kmečkega stavbarstva tolminskega dela Primorske na začetku prejšnjega stoletja, V njej pa si je mogoče ogledati tudi manjšo razstavo, ki govori o pisateljevem življenju, delu in času, v katerem je živel.

Kosmačeva učna pot
Ob sprehodu po Kosmačevi učni poti, ki vodi od sosednje domačije v Temniku do Mosta na Soči, pa je mogoče spoznati kraje, mimo katerih se je pisatelj sprehajal in so ga navdihovali pri literarnem ustvarjanju.

Projekt Genius loci
Kosmačeva domačija je od leta 2000 vključena v mednarodni projekt Genius loci, ki povezuje pet rojstnih krajev velikih literatov, poleg Kosmačeve še rojstne kraje Federica Garcie Lorce, Francisca Goye, Friedricha Novalisa in Giotta di Bondoneja.