Alja Horvat (1996) je grafična oblikovalka in ilustratorka. Na ljubljanski naravoslovnotehniški fakulteti (NTF) je študirala grafično oblikovanje.

Njene ilustracije in vzorci za tekstil so postali prepoznavni prek družbenega omrežja Instagram, kjer ima danes več kot 60.000 sledilcev. V glavnem ustvarja z grafično tablico Wacom Intous, blizu ji je tudi oljno slikarstvo. Njeno podobje sestavljajo ženske, rože, živali ter tiskani vzorci na blagu, navdihujejo jo 60., 70., in 80. leta prejšnjega stoletja.

Sorodna novica Alja Horvat med najopaznejšimi mladimi evropskimi umetniki

Lani je v sodelovanju s slovensko znamko za unikatne nogavice Zulu Zion ustvarila omejeno izdajo nogavic. Njena dela so se doslej med drugim znašla v hipsterskih prodajalnah Urban Outfitters, v Los Angelesu pa je izdelala motive za embalažo nekakšne "škatle presenečenja za dober namen" Causebox.

Letos je bila uvrščena na Forbesov seznam tridesetih najvplivnejših umetnikov in kulturnikov, ki so stari manj kot 30 let. S tem pri Forbesu vsako leto znotraj različnih kategorij opozarjajo na najvidnejše mlade Evropejke in Evropejce. V kategoriji umetnost in kultura je bila z njo seznamu tudi Cara Delevingne, v kategorijo najmlajših pa je bila uvrščena skupaj z Luko Dončićem in Greto Thunberg.

Med svoje najljubše umetnike med drugim šteje Henrija Matissa, Davida Hockneya, Pierra Boncompaina in Josefa Franka. Slednjega izpostavlja kot tistega, ki je ključno oblikoval njeno umetniško pot. Več v Avtoportetu.