46-letni David Datuna, ki se opisuje kot v Gruziji rojeni v New Yorku živeči ameriški umetnik, je svoj projekt naslovil Lačni umetnik.

Pravzaprav gre za naslov, s katerim je naslovil že svoj miamijski performans, ko je z lepilnim trakom na steno galerije pritrjeno banano odlepil z zidu, jo olupil in mirno pojedel pred očmi zbeganih obiskovalcev.

Sorodna novica Drago prodana sadna instalacija bo postala del muzejske zbirke

Svoj podvig je takrat utemeljil z besedami: "Ljubim umetnost Maurizia Cattelana, in resnično ljubim to instalacijo. Je zelo okusna."

Snovanje lastnih umetnin
Datuna je v preteklem tednu v newyorški galeriji Ca'd Oro obiskovalcem asistiral pri ustvarjanju lastne umetnosti z uporabo približno 30 najpogostejših predmetov, ki jih je mogoče najti v vsaki newyorški delikatesi, poroča The Art Newspaper.

Pločevinke kokakole, sladkarije in drugi prigrizki so pritrjeni na stene galerije kot umetnost, udeležence pa se spodbuja, da jih odlepijo in pojedo na kraju samem.

"Sem lačen umetnik in lačen sem novih interakcij"
"To, kar dojemamo kot materializem, ni nič drugega kot družbeno pogojevanje," je zapisal umetnik na svojem profilu na Instagramu, kjer je napovedal svojo postavitev. "Vsaka smiselna interakcija s predmetom bi ga lahko preobrazila v umetnost. Sem lačen umetnik in lačen sem novih interakcij," je še zapisal Datuna.

Banano, ki je bila razstavljena na sejmu Art Basel v Miami Beachu, so odstranili s stene zadnji dan dogodka, torej še pred samim zaključkom, saj je zaradi ogromnega zanimanja
Banano, ki je bila razstavljena na sejmu Art Basel v Miami Beachu, so odstranili s stene zadnji dan dogodka, torej še pred samim zaključkom, saj je zaradi ogromnega zanimanja "instalacija povzročila povečanje nenadzorovanega gibanja množice in namestitev dela v našem razstavnem prostoru je ogrozila varnost tukajšnjih umetniških del, kakor tudi tistih v sosednjih razstavnih prostorih". Foto: EPA

Zanemarljiva cena v primerjavi s Cattelanovo stvaritvijo
Znano pa je tudi, da lahko zbiratelji že kupijo certifikate za te predmete po ceni 450 dolarjev (415 evrov), kar je precejšen drobiž v primerjavi s ceno Cattelanovega sadja. Ob takratni prodaji so zapisali, da certifikat potrjuje, da gre res za Cattelanovo delo in vključuje natančna navodila za instalacijo: "Brez certifikata konceptualno umetniško delo ni nič drugega kot njegova materialna reprezentacija."

Kot še piše The Art Newspaper, bo izkupiček od projekta Lačni umetnik podarjen dobrodelni organizaciji za namene raziskav raka.