Richard Serra (2. november 1938–26. marec 2024) je bil tudi nagrajenec ljubljanskega grafičnega bienala. Foto: AP
Richard Serra (2. november 1938–26. marec 2024) je bil tudi nagrajenec ljubljanskega grafičnega bienala. Foto: AP

Serra je umrl v torek na svojem domu na Long Islandu v New Yorku. Njegovo smrt je še isti dan zvečer potrdil njegov odvetnik John Silberman in kot vzrok smrti navedel pljučnico, poroča Associated Press (AP).

Richard Serra, ki je veljal za enega najimenitnejših kiparjev svoje generacije, je prvotno študiral slikarstvo na univerzi Yale, a se je v 60. letih preteklega stoletja posvetil kiparstvu, za kar so ga navdihnila potovanja v Evropo. Sam je vpliv na svoj umetniški slog in razvoj od slikarja do kiparja poleg Francije in Španije pripisoval še Japonski.

Po dolgi pravni bitki odstranjeno znamenito delo
Umetnik, med kolegi znan kot "poet železa", je pozornost javnosti pritegnil leta 1981, ko je postavil 36,5 metra široko in 3,6 metra visoko ukrivljeno steno iz surovega jekla, prekritega z rjo, ki je delila enega izmed trgov na Manhattnu. Skulptura, ki jo je poimenoval Nagnjeni lok (Tilted Arc) in je delovala, kot da se bo vsak hip prevrnila, je sprožila buren odziv dela javnosti, nekateri so zahtevali njeno odstranitev. Skulpturo so po večletni pravni bitki leta 1989 tudi dejansko odstranili, Serra pa je takrat že bil eno bolj priljubljenih imen na newyorškem umetniškem področju.

Razvpiti Nagnjeni lok, ki je na Manhattnu stal med letoma 1981 in 1989. Foto: AP
Razvpiti Nagnjeni lok, ki je na Manhattnu stal med letoma 1981 in 1989. Foto: AP

Richard Serra se je rodil 2. novembra 1938 v San Franciscu španskemu očetu in materi ruskega judovskega rodu. Pravzaprav je najprej študiral angleško književnost na Univerzi v Kaliforniji in se šele pozneje vpisal na študij vizualne umetnosti na Yalu. V poznih 60. letih preteklega stoletja se je ustalil v New Yorku, kjer je imel za preživetje sprva selitveni servis. Za pomočnika je zaposlil celo skladatelja Philipa Glassa, ki se je takrat preživljal tudi kot voznik taksija. Iz tega obdobja izvira Serrov manifest, v katerem je podrobno opisal načine, kako lahko ustvari umetnino.

Tudi guma, lateks, neon ali staljeni svinec
Šele v desetletju, ki je sledilo, je začel ustvarjati pretežno z jeklom, kar je bilo po njegovih besedah posledica počitniškega dela v jeklarni, ki ga je opravljal v mladosti. Kot umetnika so ga povezovali z minimalističnim gibanjem 70. let. Skulpture je oblikoval posebej za prostore, kamor so jih umestili. Vselej je zatrjeval, da ga zanima interakcija med njegovimi stvaritvami in okoljem. Poleg jekla je ustvarjal tudi z drugimi netradicionalnimi materiali, kot so guma, lateks, neon, pa tudi s staljenim svincem, ki ga je vrgel ob steno ali tla – tako je nastala tudi ena njegovih zgodnjih serij, imenovana Splash.

Njegova dela so poleg javnih prostorov vključena v zbirke muzejev po svetu, kot sta na primer newyorški Muzej moderne umetnosti (MoMA) ali Guggenheimov muzej v Španiji. Ob odprtju španske stalne postavitve v letu 2005 je njena organizatorka Carmen Jimenez po pisanju AP-ja dejala, da je Serra "nedvomno najpomembnejši živeči kipar." Richard Serra je bil tudi nagrajenec ljubljanskega grafičnega bienala.

Delo Richarda Serre, naslovljeno Vzhod-Zahod/Zahod-Vzhod, ki ga je leta 2022 postavil v katarski puščavi. Foto: AP
Delo Richarda Serre, naslovljeno Vzhod-Zahod/Zahod-Vzhod, ki ga je leta 2022 postavil v katarski puščavi. Foto: AP