Kultura - Zgodbe

Berlin je živel z mislijo na festival.Prvi od velikih filmskih festivalov je na koledarju festival v Berlinu. Letos so se filmski ustvarjalci v nemški prestolnici zbrali med 10. in 20. februarjem, ko so se režiserji in igralci borili za znamenite medvede.

Nagrado zlati medved prejme najboljši film, srebrni medvedi pa so namenjeni nagradi žirije, nagradi za najboljšega režiserja, igralca, igralko, filmsko glasbo in umetniški prispevek.

Tekmovalo je 21 filmov
Lani je na festivalu slavil režiser Fatih Akin.Žirijo je na 55. izvedbi festivala vodil Roland Emmerich, domači režiser, ki si kruh že nekaj let služi v Hollywoodu, njegov zadnji film pa je bil Dan pojutrišnjem, ki so ga prikazali tudi na festivalu. Na njem so sicer v tekmovalnem programu predvajali 21 filmov, od katerih je bilo 16 filmov prikazanih premierno, pet filmov pa je bilo režiserskih prvencev. Za nagrade so se med drugimi potegovali Sometimes in April Raoula Pecka, Heights Chrisa Terria, Accused Jacoba Thuesena in Words in Blue Alaina Corneauja.

Prvi letošnji lastnik medveda pa je bil znan že vnaprej: častnega zlatega medveda je prejel španski igralec Fernando Fernán Gomez. V počastitev tega igralca pa so v Berlinu predvajali tudi njegov zadnji film, Para que no me olvides (Something to Remember Me By).

Vrsta dokumentarnih filmov
Pozornost so namenili tudi dokumentarcem.V skladu s filmskimi smernicami je bilo veliko pozornosti posvečene tudi dokumentarcem. K uveljavitvi tovrstnih filmov je pripomogla tudi berlinska sekcija Panorama Dokumente, za katero so se letos selektorji še posebej potrudili, da so vanjo uvrstili kakovostne filme. Glavne teme, ki jih obravnavajo letošnji dokumentarci, so politika, glasba, seks in teme, povezane z razlikami med spoloma.

Anklaget zaključil Berlinale Danski film o moškem, obtoženem pedofilije in incesta, je končal letošnji filmski festival v Berlinu.
Zlati medved odšel v JAR! Zlatega medveda za najboljši film Berlinala 2005 je presenetljivo dobil južnoafriški film U-Carmen eKhayelitsha Marca Dornforda Maya.
Različna filma o genocidu v Ruandi Na filmska platna sta prišla dva filma o genocidu v Ruandi, ki pa precej drugače prikazujeta zločine v tej afriški državi.
Na Berlinalu tudi Will Smith Berlinskega filmskega festivala se je udeležil tudi Will Smith, ki v Evropi predstavlja svoj najnovejši film Hitch.
Leta 2006 dvakrat večji sejem Sejem evropskega filma v Berlinu doživlja takšen uspeh, da so se organizatorji odločili, da za leto 2006 podvojijo površine, namenjene sejmu.
Brez favoritov pred podelitvijo Pred podelitvijo nagrad na Berlinalu nobeden od 22 filmov iz tekmovalnega programa ni veljal za izrazitega favorita.
George Micheal: Slovo s filmom Britanski zvezdnik George Michael je z dokumentarcem, predvajanim na Berlinalu, napovedal odhod iz prvih glasbenih vrst.
Kralj kratkih filmov znan Zlatega medveda za najboljši kratki film je na letošnjem Berlinalu prejel film Milk britanskega režiserja Petra Mackieja Burnsa.
MAN TO MAN NI PREPRIČAL Berlinski filmski festival je odprl film Man to Man, ki pa je doživel mlačen sprejem in kritike, da se neuspešno spopada s temo rasizma.
Hotel Rwanda na Berlinalu Politični triler režiserja Terryja Georgea Hotel Rwanda, ki so ga na Berlinalu predvajali v soboto, je občinstvo zelo toplo sprejelo.
DRŽIMO PESTI ZA MAJO WEISS Odziv publike na Berlinalu v teh dneh še posebej skrbno spremlja slovenska ekipa, saj predvajajo kratki film Maje Weiss.
BÖHLICHOV FILM PRESENEČENJA Berlinale je tudi letos postregel s t. i. filmom presenečenja, ki je celovečerni prvenec režiserja Bernda Böhlicha Mutterseelenallein.
BERLINALE 2005 - AKCIJA V Berlinu poteka sloviti Berlinale, na katerem se bo s kratkim filmom Child in Time predstavila tudi Maja Weiss.
PODZEMNI FESTIVAL KRATKEGA FILMA Neposredno pred začetkom Berlinala poteka v berlinski podzemni železnici četrti festival kratkega filma Going Underground.
BERLINALE PRESEŽNIKOV Letošnji Berlinale so njegovi prireditelji označili kot Berlinale rekordov, pri tem pa izstopa število filmov, ki so se ga želeli udeležiti.
MAJA WEISS NA BERLINALU V tekmovalni program berlinskega festivala se je v sekcijo kratkih filmov uvrstila Maja Weiss s filmom Child in Time.
ZLATI MEDVED FERNARDU GOMEZU Letošnji dobitnik zlatega medveda za življenjsko delo je španski igralec Fernando Fernan Gomez.
POTEMKIN NA BERLINALU Na 55. filmskem festivalu v Berlinu bodo predvajali obnovljeno različico nemega filma Sergeja Eisensteina Križarka Potemkin.
RONALD EMMERICH NA ČELU BERLINALA Potem ko so sporočili naslov uvodnega filma letošnjega Berlinala, so organizatorji razkrili tudi ime predsednika žirije.
ZNAN UVODNI FILM BERLINALA Prireditelji berlinskega filmskega festivala so sporočili, da bomo v 55. Berlinale vstopili s projekcijo zgodovinske drame Man to man.
Kazalo