Kultura - Zgodbe

BerlinaleOdprtje Berlinala je minilo v znamenju filmskega velikana in glasbenih legend. Govorimo seveda o Scorseseju in Rolling Stonesih.

Prvič se je filmski festival v Berlinu začel z dokumentarnim filmom. Gre za film, v katerem je hollywoodski režiser Martin Scorsese sledil eni največjih rockovskih zasedb. Film Shine A Light, v katerem je po besedah direktorja festivala Dieterja Kosslicka Scorseseju na veliko platno uspelo ujeti "čisto bistvo te ikonične skupine", pa je prav v nemški prestolnici doživel tudi svetovno premiero.

Iz Berlinala za MMC poroča Andrej Košak.

Poleg režiserja premiere seveda niso zamudili niti člani skupine, ki so se s filmsko srenjo z vsega sveta sprehodili po rdeči preprogi 58. izdaje Berlinala. Festival bo potekal do 17. februarja, do takrat pa se bo zvrstilo kar 384 filmov, med katerimi jih bo precej doživelo svetovne premiere.

Martin ScorsesePod poveljstvom Costa-Gavrasa
Največ pozornosti bo tudi tokrat namenjene 21 naslovom, ki so uvrščeni v tekmovalni program. Najboljše izmed teh (seznam si lahko ogledate spodaj) pa bo izbirala žirija, ki ji predseduje grški režiser Costa-Gavras. Pod njegovim vodstvom bodo o filmih presojali še tajvanska igralka Shu-Či, ameriški mojster zvoka Walter Murch, ruski producent Aleksander Rodnianski, danska režiserka Susanne Bier, francoska igralka Sandrine Bonnaire, nemška igralka Diane Kruger in nemški scenograf Uli Hanisch.

Vietnamska vojna in film
Med drugimi sekcijami organizatorji opozarjajo zlasti na retrospektivo filmov, na katere je vplivala vietnamska vojna. Filmi, ki se bodo predstavili, vojno bodisi tematizirajo bodisi so nastali v tistem času. V okviru sekcije si bo tako mogoče lahko ogledati filme, kot so Kavelj 22 Mika Nicholsa, Vojakova vrnitev Hala Ashbyja in MASH Roberta Altmana.

Rolling StonesNa tržnici tudi slovenski filmi
Svoje mesto so si v okviru Berlinala izborili tudi slovenski filmi. Na filmski tržnici bodo na ogled Instalacija ljubezni Maje Weiss, Petelinji zajtrk Marka Naberšnika, Pokrajina št. 2 Vinka Möderndorferja in koprodukcija Sem iz Titovega Velesa režiserke Teone Mitevske.
Slednji film je tudi del programa Panorame, kjer bodo predstavili še eno koprodukcijo, Ljubezen in drugi zločini Stefana Arsenijevića.
V boju za zlatega medveda so:

Kirschblueten – Hanami (r: Doris Doerrie; Nemčija)
There will be Blood (r: Paul Thomas Anderson; ZDA)
S.O.P. Standard Operating Procedure (r: Errol Morris; ZDA)
Ballast (r: Lance Hammer; ZDA)
Petelinji zajtrkHappy-Go-Lucky (r: Mike Leigh; Velika Britanija)
Gardens of the Night (r: Damien Harris; Velika Britanija)
Elegy (r: Isabel Coixet; Španija)
Julia (r: Erick Zonca; Francija)
Lady Jane (r: Robert Guediguian; Francija)
Il y a longtemps que je t'aime (r: Philippe Claudel; Francija)
Feuerherz (r: Luigi Falorni; Italija)
Caos calmo (r: Antonello Grimaldi; Italija)
Restless (r: Amos Kollek; Izrael, Nemčija, Kanada, Francija in Belgija)
Zou You (r: Vang Šiaoshuai; Kitajska)
Sparrow (r: Johnni Toj, Hondkong, Kitajska),
Kabei (r: Joji Jamada; Japonska)
Bam gua Nat (r: Hong Sangsoo; Južna Koreja)
Lake Tahoe (r: Fernando Eimbcke; Mehika)
Tropa de Elite (r: José Padilha, Brazilija, Argentina)
Avaze Gonjeshk-ha (r: Majid Majidi; Iran)
Musta Jaa (r: Petri Kotwica; Finska, Nemčija)

Berlinale 08: Zvezd se je trlo, filmi bolj medli Sicer so se do nemške prestolnice potrudile priti številne zvezde, a umetniških presežkov na Berlinalu letos ni bilo.
Zlati medved brazilskemu filmu Žirija letošnjega Berlinala je v nasprotju z vsemi pričakovanji, glavno nagrado - zlatega medveda podelila brazilskemu filmu Tropa de Elite.
V Berlinu podelili nagradi AI in mirovno nagrado Nagrado Amnesty International je prejel film, ki slika črno podobo bodočega sveta. Mirovno nagrado pa iranski film o usodi dekletca v Afganistanu.
Berlinski medved bo spet zarjovel Po ocenah kritikov imata na filmskem festivalu največ možnosti za zlatega medveda temačna drama Tekla bo kri in lahkotna komedija Lahkomiselna.
V Berlinu Deja vu Neila Younga Glasbenik Neil Young je na filmskem festivalu v Berlinu dejal, da glasba po njegovem mnenju ne more več spremeniti sveta.
Berlinale ima prve nagrajence Na velike medvede bomo čakali še dva dni, znani pa so že dobitniki nagrad Berlinala za kratki film. Zlato je šlo v roke Romunu Bogdanu Mustati.
Režiserka Madonna na Berlinalu Ameriška popzvezdnica Madonna je obiskala Berlinale, kjer bo predstavila svoj režiserski prvenec - "multikulti komedijo" Filth and Wisdom.
Slovenci bodo pustili sled na Berlinalu Čeprav noben slovenski film ni uvrščen v uradni del programa, so Slovenci še kako prisotni na berlinskem filmskem festivalu.
Prvi dan Berlinala v znaku Rolling Stonesov Že sam uvod v novinarsko konferenco skupine Rolling Stones in režiserja Martina Scorseseja je minil v divjem vzdušju pričakovanja.
Berlinale brez slovenske vzhajajoče zvezde Znano je, kdo bo odločal o tem, komu podeliti zlatega medveda. Znano pa je (žal) tudi to, da v Berlin letos ne potuje slovenski "shooting star".
Glasbeniki na filmskem festivalu Berlinale Na 58. Berlinskem festivalu je po pisanju Berliner Morgenpost potrdil udeležbo tudi "največji" rokenrol bend na svetu, The Rolling Stones.
Berlinale se bo pričel s Scorsesejem Scorsesejev dokumentarec o legendarni rock zasedbi Rolling Stones bo odprl letošnji Berlinale, na otvoritvi pa bosta tako režiser kot skupina.
Kazalo