Kultura - Zgodbe

Prizor iz opere AttilaLeta 1919 je bilo v Mariboru ustanovljeno stalno poklicno gledališče, v katerem sta našla prostor tako drama kot opera.

V sezoni 1945/46 pa sta se v okviru Slovenskega narodnega gledališča Maribor, ki to ime nosi od leta 1946, izoblikovali dve umetniški enoti – Drama in Opera. V Opero je bil ves čas vključen tudi balet, leta 1976 pa so ga dodali tudi v ime – Opera in balet.

Za začetek le ena opereta
Začetki mariborske operne hiše so bili težavni, saj ni bilo niti stalnega poklicnega opernega orkestra niti stalnega opernega zbora. V prvi sezoni so uprizorili le eno opereto – to je bila Mam'zelle Nitouche –, že v naslednji sezoni je bilo na programu kar devet operetnih naslovov, januarja 1921 pa je premiero doživela prva opera – Blodkova komična opera V vodnjaku.

Operni spored je do leta 1955 obsegal predvsem uveljavljena operna dela, kasneje pa so se usmerili tudi na novejši operni repertoar, v katerem so priložnost dobile tudi slovenske opere. V 90. letih so opere na mariborski oder postavljali večinoma tuji operni režiserji.

Otrin, dolgoletni vodja baleta
Edward ClugLeta 1926 je na odru zaživela prva baletna predstava, Ipavčev Možiček. Stalnega baletnega ansambla v Mariboru sicer do leta 1945 ni bilo in pri operah in operetah so plesali kar člani opernega zbora in pevci solisti. Prvi celovečerni balet, Delibesovo Coppelio, so uprizorili leta 1949. Vodja mariborskega baleta je bil dolga leta (1960-63 in 1970-84) slovenski koreograf Iko Otrin. Trenutno v baletnem ansamblu plešejo tudi Alenka Ribič Laufer, Valentina Turcu ter Edward Clug, ki je verjetno najpomembnejše ime mariborskega baletnega odra zadnjih let.

Operno-baletna hiša SNG Maribor od leta 1994 domuje v novi dvorani z 800 sedeži. Program obsega uprizoritve klasičnih in sodobnih del tako domačega kot tujega opernega in baletnega repertoarja.

Maribor predlaga:
Med baletnimi predstavami, ki so zaznamovale zadnje sezone v Mariboru, so Labodje jezero, Trnuljčica, Hrestač, Lacrimas, Tango in Grk Zorba, med uprizorjenimi opernimi deli pa so med drugim Nabucco, Norma, Hoffmanove pripovedke, Čarobna piščal in Attila. Mariborska operno-baletna hiša je tudi po zaslugi odmevnih gostovanj ena opaznejših v tem delu Evrope.

Tudi naslednjo sezono v Mariboru pestro Čeprav se sezona odrskega dogajanja šele približuje koncu, so že znani načrti gledališčnikov za naslednje leto.
Štajerce bo bril Seviljski brivec Prva operna premiera v Operi in baletu SNG-ja Maribor je bila predstava, za katero so mojstrstvo Rossiniju priznali tudi njegovi nasprotniki.
Arhitektura tišine v Mariboru Mariborska operno-baletna hiša je sezono začela z avtorskim plesno-glasbenim projektom Edwarda Cluga Arhitektura tišine.
Akustika ne bo več problem Poletne počitnice so v Slovenskem narodnem gledališču Maribor izkoristili za obnovitvena dela, predvsem izboljšanje akustike v veliki dvorani.
Večer, posvečen Spidiju Gonzalesu Zadnjo ponovitev Labodjega jezera v tej sezoni je SNG Opera in balet iz Maribora posvetil koreografu, plesalcu in pedagogu Iku Otrinu.
Mongolska strah in groza vršita v Maribor Hunski vladar Atila, ki je v 5. stoletju sejal grozo od Donave do Baltika, je zdaj stopil še na mariborski oder.
Glasbeno izpraševanje življenja Na odru mariborske operne hiše je bila premiera glasbeno-scenskega projekta Iz veka vekov ... avtorice in dirigentke Karmine Šilec.
Premierna uprizoritev Rigoletta Ljubitelji klasične opere so v Mariboru na svoj račun prišli ob premierni uprizoritvi slovite Verdijeve opere Rigoletto.
Mariborski SNG bo potoval na Vzhod Direktor SNG-ja Maribor Danilo Rošker in direktor Sound Bank K. K. Yoshiyuki Nagatake sta podpisala pogodbo o sodelovanju.
Drama na Labodjem jezeru Opera in balet SNG-ja Maribor se je prelevila v Labodje jezero, s katerega je odmevala glasba P. I. Čajkovskega.
Z Normo v novo operno leto Opera in balet SNG Maribor je vstopila v novo sezono s premiero opere Vincenza Bellinija Norma, ki je nastala v sodelovanju z opero iz Nice.
Mariborčani so odšli na Histrio Na štiridnevno gostovanje na puljski festival Histria so se odpravili člani Opere in baleta SNG-ja Maribor.
Mariborski baletniki v Izraelu Zadnja dva dneva festivala Karmiel Dance se je pred izraelskim občinstvom predstavil baletni ansambel SNG Maribor.
Noč Hoffmannovih pripovedk Hoffmannove pripovedke, opera Jacquesa Offenbacha, so SNG Maribor ovile v tančico pravljične skrivnostnosti.
BURKHARDOVA KOMIČNA OPERETA V SNG-ju Opera in balet Maribor so premierno uprizorili komično opereto Paula Burkharda Ognjemet.
PRIPLESALA JE TRNULJČICA Na oder Opere in baleta SNG-ja Maribor so danes stopili vsi člani tamkajšnjega ansambla, saj je prišla Trnuljčica.
ASIRSKI KRALJ V MARIBORU V SNG-ju Opera in balet Maribor so premierno uprizorili znamenito opero italijanskega skladatelja Giuseppa Verdija Nabucco.
MUZIKAL NA OPERNEM ODRU V Veliki dvorani Opere in baleta mariborskega SNG-ja so premierno uprizorili muzikal Candide Leonarda Bernsteina.
Kazalo