Kultura - Zgodbe

Primož TrubarNi veliko ljudi, ki bi za čase življenja opravili tako veliko delo, kot ga je Trubar - vzpostaviti jezik in z njim zavest o slovenskem narodu.

Najbrž ni Slovenca, ki se ne bi zavedal pomembnosti Trubarjevega dela kot začetnika slovenskega knjižnega jezika in književnosti. Vendar pa pogosto pozabljamo, da je vodilni slovenski protestantski pisec in prvi slovenski književnik tudi eden izmed "ustanoviteljev" slovenskega naroda, k čemur je v veliki meri prispeval s svojim spodbujanjem narodne zavesti, pa tudi z oblikovanjem skupnega nacionalnega knjižnega jezika, ki je Slovence povezal v času in prostoru.

Kakšne prireditve Trubarju na čast bodo skozi vse leto potekale po Sloveniji in tujini, zveste tukaj.

Eden izmed najpomembnejših mož slovenske zgodovine
Primož Trubar se je rodil leta 1508 na Rašici pri Velikih Laščah in umrl leta 1586 v Derendingenu v Nemčiji. Velja za vodilno osebnost slovenskega protestantizma v 16. stoletju in eno izmed osrednjih osebnosti slovenske zgodovine na sploh, pa tudi začetnika slovenskega knjižnega jezika in slovenske književnosti. K formiranju te je prispevala predvsem protestantska miselnost, da naj cerkveno obredje poteka v ljudskem jeziku, in ne v latinščini.

Kulturno-civilizacijsko prelomnost Trubarjevega nastopa so v 19. stoletju eksplicitno priznali tudi slovenski katoliki.
Igor Grdina, Inštitut za kulturno zgodovino ZRC SAZU
Prvi slovenski knjigi sta izšli v Nemčiji
Za izdajo knjig se je Trubar sicer odločil zato, ker je moral leta 1548 zaradi luteranskega prepričanja zbežati iz Slovenije in protestantske miselnosti ni mogel več širiti ustno. Prvi slovenski knjigi Catechismus (Katekizem) in Abecedarium (Abecednik), s katerima je Trubar postavil temelj slovenskega knjižnega jezika in književnosti, sta tako izšli leta 1550 v nemškem mestu Tübingen.

V Katekizmu so zapisane osnove protestantske vere, Abecednik pa je nekakšen učbenik za učenje branja, saj je Trubar veliko pozornost namenjal tudi izobrazbi in razvoju šolstva. Po besedah dr. Igorja Grdine z Inštituta za kulturno zgodovino ZRC SAZU pa je Katekizem pomemben tudi zato, ker gre za prvi slovenski notni tisk.

Trubarjev prevod Svetega pismaPoleg omenjenih del je Trubar prevedel tudi celotno Novo zavezo - Ta celi Novi testament (1582), iz Stare zaveze pa je prevedel in izdal psalme v knjigi Ta celi psalter Davidov (1566). Poleg tega je v slovenščini objavil pesmi in molitve ter sestavil pravila protestantske cerkve, tj. Cerkovno ordnungo (1564). Pisal je tudi katehetske in teološke razlage. V celoti je napisal 22 knjig v slovenščini in 2 v nemščini.

Po "Trubarjevo" so pisali tudi katoliški pisci
Kot ugotavlja nova teorija, je za osnovo knjižnega jezika uporabil takratni ljubljanski mestni govor, medtem ko je po starejši znanstveni tezi izhajal iz dolenjskega narečja rojstne Rašice in okolice. Za pisavo je najprej izbral nemško gotico, ki jo je pozneje nadomestil z latinico, ki ji je prilagodil pisanje sičnikov in šumnikov. Zanimivo je, da so katoliški pisci že v začetku 17. stoletja, kljub nasprotovanju in preganjanju protestantizma, prevzeli njegov knjižni jezik.

Pomembnost lastnega jezika
Z delovanjem Primoža Trubarja so se Slovenci začeli zavedati pomembnosti lastnega jezika in kulture. V slovenskem jeziku so začela izhajati tudi zgodovinopisna besedila, teološke in filozofske razprave ter pravna besedila. Z njim se je začela javna raba imena Slovenci ter razglašanje enovitosti pripadnikov slovenstva ne glede na ločujoče deželne meje.

Pisatelji navijajo za Univerzo P. Trubarja DSP in PEN imata predlog, kako bi lahko Primoža Trubarja ohranili v živem spominu tudi po tem, ko se bo "njegovo" leto izteklo. Po njem bi lahko poimenovali univerzo.
12
Poklon Trubarju v Trstu Mnogim letošnjim razstavam, posvečenim petstoletnici Trubarjevega rojstva, se je pridružil Narodni dom v Trstu.
1
Simpozij o Primožu Trubarju v Rimu V Slovenskem papeškem zavodu Slovenik v Rimu so ob 500. obletnici rojstva Primoža Trubarja pripravili znanstveni simpozij o velikem slovenskem protestantu.
Še en literarni pogled na Primoža Trubarja Celovška, celjska in goriška Mohorjeva družba se z izdajo nove knjige o Primožu Trubarju pridružujejo praznovanju 500-letnice rojstva začetnika slovenskega knjižnega jezika.
1
8. junij - dan Primoža Trubarja? Stranka Socialnih demokratov predlaga, da bi 8. junij razglasili za dan Primoža Trubarja.
Vrhunec 500. obletnice Trubarjevega rojstva "Obeležujemo obletnico rojstva moža, ki je začetnik slovenske kulture in našega narodnega razvoja, ki je v mnogočem ustanovitelj slovenskega naroda in ki sodi tudi med velike osebnosti celotne ...
5
"Slovenski Evropejec in evropski Slovenec" V sklopu Trubarjevega leta se je na ZRC SAZU danes začel dvodnevni mednarodni simpozij z naslovom Jeziki, identitete, pripadnosti med središči in obrobji.
O prodornih mislih Trubarjevega časa 500-letnica rojstva Primoža Trubarja je k razpravam spodbudila že številne slovenske strokovnjake. Te dni teče debata o Prodornih in preroških mislih 16. stoletja.
14 dni Primoža Trubarja na Radiu Slovenija S prvim junijskim dnem je prvi program Radia Slovenija začel dvotedenski niz oddaj, ki bodo posvečene Primožu Trubarju.
Kako bi se Trubar spoprijel z internetom? Na simpoziju Trubar in internet bo govora predvsem o primerjavah med tiskom in internetom. Če smo "stali inu obstali", ko se je začelo tiskati knjige, zakaj ne bi ukrotili tudi spleta?
1
Kazalo