Prebivalci ostro nasprotujejo postavitvi baznih postaj. Foto: BoBo
Prebivalci ostro nasprotujejo postavitvi baznih postaj. Foto: BoBo
Vaščani ostro proti baznim postajam

Ministrstvo za infrastrukturo namerava do prihodnjega leta po državi zgraditi 246 baznih postaj za digitalni radijski sistem na železniškem omrežju. Eno izmed teh baznih postaj naj bi postavili tudi v vasi Gomila v občini Mirna, a so vaščani, ki postavitvi postaje v bližini hiš močno nasprotujejo, to preprečili.
Ob pol sedmih zjutraj so se namreč zbrali ob železniški postaji, kjer naj bi stala bazna postaja in delavcem preprečili začetek del. Gradnji nasprotujejo, ker se bojijo negativnih vplivov na zdravje.
Želijo drugo lokacijo
"Ker če teh škodljivih vplivov ne bi bilo, potem ne bi bilo narejenih toliko študij in novelacij študij iz katerih je razvidno, da gre za vpliv na ljudi, na zdravje, na živali na njihove habitate," je pojasnila Milena Drčar iz civilne iniciative.

Zato predlagajo, da se bazna postaja prestavi na zemljišče zunaj naselja. "Nismo proti izgradnji tovrstnih postaj, vemo, da je potreben napredek in to Slovenija potrebuje, vendar ne v naseljih," je dodala.

A z ministrstva za infrastrukturo so odgovorili, da baznih lokacij ni mogoče postaviti poljubno, temveč tako, da se zagotovi pokritost omrežja z radijskim signalom. Postaje bodo, kot zagotavljajo, povečale infrastrukturno zmogljivost in varnost železniškega prometa, elektromagnetno sevanje postaj pa da ne ogroža zdravja ljudi. Ker krajanov o gradnji ni nihče obvestil, so prepričani, da ministrstvo nekaj prikriva.

"Zagotovo so nas prinesli okoli, ker bi, glede na to, da je to tolikšen slovenski projekt, moralo biti bolj javno. Jaz sem razočaran nad postopki, da niti ni table, nobenih obvestil, kaj se gradi," je prepričan prebivalec Pavel Drčar.
V temi tudi občina
Župan, ki podpira vaščane, je ob tem priznal, da niti sam ni vedel, kaj bo ministrstvo za infrastrukturo gradilo ob železnici, čeprav so junija prejeli dopis ministrstva.

"Dejstvo je, da … smo spregledali, da se bodo postavljali stolpi v samem naselju, kajti lokacije ni bilo omenjene in s tem smo pač tudi seveda na občini Mirna naredili svojo napako in jo priznavamo, zakaj bi jo skrivali," je priznal župan Občine Mirna, Dušan Skerbiš.

Ta teden so poslali prijavo gradbenemu inšpektorju, protest ministrstvu za infrastrukturo, v ponedeljek pa bodo ministrstvu ponudili še nadomestno lokacijo. Medtem pa so v le nekaj kilometrov oddaljeni Slovenski vasi že začeli postavljati bazno postajo. No, tu se domačini temu niso uprli.

Vaščani ostro proti baznim postajam