Brezvestnež se je hotel na krut način znebiti devetih pasjih mladičev. Foto: Zavetišče za male živali Brežice
Brezvestnež se je hotel na krut način znebiti devetih pasjih mladičev. Foto: Zavetišče za male živali Brežice
Eden izmed devetih mladičev, ki sta ju sprehajalca rešila krute smrti. Foto: Zavetišče za male živali Brežice
V Društvu za živali Posavje opozarjajo na pomen kastracije in sterilizacije mačk in psov. Foto: Goran Rovan
Odvrženi mladički k novim lastnikom

V posavskem društvu za zaščito živali še niso pozabili, da je pred enim letom blizu Pečic zmrznilo pet pasjih mladičev, ki jih je brezvesten lastnik pustil kar zunaj na mrazu. Podobna usoda bi verjetno čakala tudi devet ljubkih pasjih mladičev, če ne bi naključna sprehajalca, ki sta hodila po zasneženem gozdu blizu ribnika na Resi v Krškem, slišala cviljenja. Ko sta se približala, sta v kartonasti škatli presenečena odkrila devet še živih psičkov, ki se jih je očitno nekdo na tako krut način želel znebiti.

Seveda sta premražene pse najprej odnesla domov. Za enega izmed njih sta sama našla posvojitelja, preostalih osem pa je začasen dom našlo v zavetišču za male živali, ki zdaj deluje pri Veterinarski bolnici Brežice, kjer čakajo na posvojitelje in topel dom. Z brežiškim zavetiščem je krška občina pred časom podpisala letno pogodbo, saj je do zdaj te storitve zanjo opravljalo zavetišče Meli v Trebnjem.

V Društvu za zaščito živali Posavje ob tem znova opozarjajo, kako pomembno je ozaveščanje o pomenu kastracije in sterilizacije, saj taki in podobni primeri v tem okolju niso nobena redkost. Sami težko razumejo, kaj ljudi pripelje, da naredijo tako kruto dejanje in zavržejo mlada bitja ter jih prepustijo počasni in kruti smrti v snegu in mrazu. Sprašujejo se, kako je lahko človek tako brezbrižen in brez vsake empatije do drugih živih bitij? Namesto da bi svojega psa ali mačko kastriral/steriliziral in tako preprečil kotitve nezaželenih mladičev, raje neodgovorno dovoli, da se mladiči skotijo, nato pa se znebi nadaljnje odgovornosti zanje, tako da jih brez pomisleka zavrže in prepusti počasnemu poginu.

Samo iz krške občine je bilo lani v zavetišču 51 psov
V posavskem društvu ob tem še opozarjajo, da je po zakonu o zaščiti živali "namerna trajna ali začasna zapustitev živali" kazniva. Za posameznike, ki storijo tako dejanje, zakon predpisuje globo od 400 do 800 evrov. Zakon o zaščiti živali v 11. členu tudi določa, da "mora skrbnik hišnih živali z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije živali preprečiti rojstvo nezaželenih živali".

Poziv ljudem, ki opazijo izgubljeno žival, je prišel tudi iz krške občine. V njem je Magdalena Krošelj opozorila: "Če opazimo izgubljenega psa ali mačko, smo po zakonu dolžni ukrepati in najdbo prijaviti. Za izgubljeno oz. zapuščeno žival šteje vsaka žival, ki ob sebi nima skrbnika. Najditelj živali naj bi v 24 urah o najdbi obvestil pristojno zavetišče, s katerim ima občina sklenjeno pogodbo. Občina Krško je pogodbo za izvajanje te dejavnosti za leto 2013 nedavno sklenila z Veterinarsko bolnico Brežice, ki bo poskrbela za zapuščene in izgubljene živali, najdene na našem območju."

Ob tem so iz krške občine še postregli s podatkom, da je lani trebanjsko zavetišče oskrbelo 51 psov in 48 muc z območja krške občine, za kar je občina namenila 22.600 evrov. Zakon o zaščiti živali za oskrbo v zavetišču predvideva 30 dni, če v tem času živali ne najdejo novega skrbnika, zakonodaja predvideva evtanazijo. Vendar zavetišča tega ne uporabljajo - razen v primerih, ko so živali hudo poškodovane ali zaradi razlogov, ki jih odredi veterinarska inšpekcija. Najditelj živali lahko najdeno žival in njeno stanje javi neposredno omenjeni veterinarski bolnici, lahko se obrne tudi na pristojno veterinarsko postajo ali pokličejo center za obveščanje na 112.

Za MMC Goran Rovan
Foto: Zavetišče za male živali Brežice in Goran Rovan

Odvrženi mladički k novim lastnikom