Mladi so lahko izbirali med številnimi dejavnostmi, kjer so lahko pomagali. Foto: Duška Lah
Mladi so lahko izbirali med številnimi dejavnostmi, kjer so lahko pomagali. Foto: Duška Lah
Zavedanje o pomembnosti čistega okolja je bilo ena ključnih točk akcije. Foto: Duška Lah

Mestna občina Velenje tudi letos izvaja projekt Čisto moje Velenje, s katerim dijakom in študentom omogočajo počitniško delo. Projekt izvajajo že od leta 2002, letos poteka od 1. julija do 30. avgusta.

Ker želijo delo omogočiti čim večjemu številu mladih, lahko posameznik letos opravi največ 40 ur oziroma 5 delovnih dni. Za vodenje mladih in koordinacijo njihovega dela skrbi več mentorjev. Pred začetkom dela morajo vsi sodelujoči opraviti tudi izobraževanje iz varstva pri delu.
Počitniško delo je plačano 3 evre na uro. V vsakem terminu dela 24 dijakov. Letos zaradi omejenih sredstev žal v projekt niso mogli več vključiti študentov, vendar imajo ti možnost za opravljanje dela na Pikinem festivalu, ki bo septembra potekal v organizaciji Festivala Velenje.

Benjamin Stropnik, dijak: "Dobro je, da lahko nekaj zaslužim, finta pa je v tem, da tako tudi pomagam svojemu mestu!" Tako je povedal eden izmed dijakov, ki so drgnili in barvali ograjo na mostu v mestu, drugi pa je dejal, da si bo z zasluženimi evri lahko plačal vozniški izpit.

"Tudi letos je bilo za počitniško delo zelo veliko zanimanje, prejeli smo skoraj 600 prošenj mladih, ki se želijo vključiti v projekt Čisto moje Velenje. V proračunu Mestne občine Velenje za leto 2013 je za projekt namenjenih 50.000 evrov. Tako bo lahko delo opravljalo 216 dijakov in devet mentorjev. Precej vlog smo torej morali žal zavrniti. Počitniškega dela v okviru projekta Čisto moje Velenje ne morejo opravljati tisti, ki niso občani Mestne občine Velenje, zavrnili pa smo tudi vloge premladih prosilcev. Poleg omejenih proračunskih sredstev je razlog za manj prostih mest tudi zvišana koncesijska dajatev od študentskega dela, ki je posledica zakona za uravnoteženje javnih financ," je pojasnil vodja projekta Andrej Rupreht.
Spodbuda k čistejšemu okolju in sodelovanju
Mladi bodo urejali okolico v krajevnih skupnostih, okolico šol in javnih zavodov, pomagali bodo varovancem Doma za varstvo odraslih Velenje. Prav tako bodo pomagali pri izvedbi tradicionalnega taborjenja v Ribnem, pri izvajanju delavnic Festivala Velenje, Knjižnice Velenje in Medobčinske zveze prijateljev mladine Velenje, gasilcem, TIC-u, delali bodo tudi v čolnarni ob Velenjskem jezeru. Sodelovali bodo pri nadzoru na otroških igriščih ter pomagali v Mladinskem hotelu.

Temeljni cilji projekta Čisto moje Velenje so skrb za urejeno in čisto okolje, spodbujanje medgeneracijskega sodelovanja, sklepanje novih prijateljskih vezi, finančna pomoč mladim oziroma njihovim družinam, krepitev zavesti o pomenu zdravega in čistega bivalnega okolja ter pozitiven odnos do urbane opreme. Lani je pri projektu sodelovalo 265 mladih, ki so pobrali 12.920 kg različnih odpadkov in zelenega odreza.