Ivan Vogrin, nekdanji poslanec in direktor Lentherma je tudi skoraj četrtinski lastnik podjetja. Foto: BoBo
Ivan Vogrin, nekdanji poslanec in direktor Lentherma je tudi skoraj četrtinski lastnik podjetja. Foto: BoBo
Stavka v lenarškem Lenthermu

"Stavka je zaradi neizplačane plače in neporavnanih prispevkov. Stavka je tudi zaradi tega, ker delavci nimajo več s čim delati. Zato je ključni namen doseči umik direktorja Ivana Vogrina, ki ga je nadzorni svet že pred dvema mesecema razrešil, delavci so mu zaprli pot do družbe, on pa trmasto vztraja in je dal podjetje v prisilno poravnavo. To se zdaj vleče in položaj je vse slabši," je pojasnil Dular.

Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo grelnikov vode, solarnih kolektorjev, toplotnih črpalk, hidroforjev in zalogovnikov toplote, trenutno zaposluje 52 ljudi. Od marca letos ga vodi nekdanji poslanec DZ-ja in nekdanji lenarški župan Ivan Vogrin.

Večinski lastnik Damir Jelenko (v lasti ima 76 odstotkov podjetja), ki ga podpirajo tudi delavci, in Vogrin (v lasti ima 24-odstotni delež) imata različne poglede na mogoče načine reševanja zadolženega podjetja. Vogrin napoveduje prihod strateškega partnerja, Jelenko pa bi reševal podjetje z bančnim posojilom, a banka odobritev posojila po Dularjevih besedah pogojuje z Vogrinovim umikom.

Opozorila pred stečajem
"Dokler sem jaz kot direktor imel vstop v podjetje in sem dejavno vodil poslovanje podjetja, so bile vse plače redne in izplačal se je tudi regres za nazaj. Tako bi bilo tudi danes, če bi spoštovali civilizacijske norme 21. stoletja," je Vogrin povedal prejšnji teden za Večer. Če se zadeve ne bodo uredile ta teden, bo podjetje, ki ima že zamrznjene račune, končalo v stečaju, pa je še opozoril sindikalist Dular.

Stavka v lenarškem Lenthermu