Dolenjska

Poudarki

  • Evakuirali 38 ljudi, izklopili daljnovod
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 19 glasov Ocenite to novico!
Požar Zalog
Požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen
       V Ekosistemih sta bila dva požara manjšega obsega. Tudi sam sem sodeloval kot operativni gasilec, vendar smo tista dva požara v štirih urah pogasili. So pa ljudje nejevoljni, tudi zaradi stanja v družbi oziroma okolju, sicer pa se je podjetje v zadnjem času začelo urejati.       
 Dušan Krštinc, župan Straže, za Radio Slovenija
Požar Zalog
Četrtkov požar s ptičje perspektive. Foto: Manfred von Richthofen
       Po mojem prepričanju bi morala imeti podjetja v takšnih obratih nujno fizično 24-urno varovanje, saj bi tako veliko hitreje požar odkrili in preprečili.       
 Irena Majcen, ministrica za okolje in prostor
Požar
Požar imajo gasilci pod nadzorom. Foto: BoBo
Požar
S požarišča se še vedno vali gost dim, ki pa v nasprotju s četrtkom ni več črn, temveč bel. Foto: BoBo
VIDEO
Je nadzor nad okolju neva...
VIDEO
Požar v Zalogu omejen in...
VIDEO
V družbi Ekosistemi več i...
VIDEO
Po požaru sledijo prve an...
VIDEO
Požar v Zalogu lokaliziran

Dodaj v

Foto: Požar na deponiji omejen. Potekajo prve meritve onesnaženja.

Zgoreli so plastični in lesni odpadki
21. julij 2017 ob 07:32,
zadnji poseg: 21. julij 2017 ob 19:18
Novo mesto - MMC RTV SLO, STA

Gašenje požara na deponiji v Zalogu pri Novem mestu je v sklepni fazi. Na terenu je še 118 gasilcev, ki odkopavajo odpadke, pod katerimi še vedno tli. Družba Ekosistemi zagotavlja, da ima vsa potrebna dovoljenja. Agencija za okolje pa že opravlja meritve onesnaženosti zraka v okolici požara.

Agencija RS za okolje (Arso) je na prizorišče že poslala mobilno enoto, ki bo merila onesnaženje zraka. Gregor Sluga z Arsa je poudaril, da je mobilna enota trenutno ob letališču, kamor je včeraj in tudi danes pihal veter. Rezultati meritev bodo sproti objavljeni na spletnih straneh Arsa.

Prvi rezultati meritev zraka so pokazali nekoliko višje vrednosti delcev PM10 glede na druge lokacije rednih meritev. Pri Arsu pa napovedujejo možnost, da bodo koncentracije delcev zvečer in ponoči narasle. Povprečna urna koncentracija delcev PM10 na merilni postaji v bližini požara je bila med 16. in 17. uro 58 mikrogramov na kubični meter zraka, med 17. in 18. uro pa 28. Mejna dnevna koncentracija delcev je sicer določena pri 50 mikrogramih na kubični meter.

Gasilci nadaljujejo delo
Požar je gasilcem sinoči uspelo omejiti, zjutraj pa so nadaljevali intenzivno gašenje, pri čemer jim je pomagal tudi vojaški helikopter. Vodo za gašenje črpajo iz reke Krke, da ne bi motili oskrbe prebivalcev s pitno vodo. 20 gasilcev pa je potrebovalo zdravniško pomoč zaradi vdihavanja strupenega dima.

Policisti so že včeraj začeli zbirati obvestila o dogodku, kraj požara so že zavarovali in na območju omejili dostop radovednežem. S samo preiskavo požara pa bodo kriminalisti lahko začeli šele, ko bodo gasilci požar dokončno pogasili.

Odsvetujejo uživanje vrtnin
38 prebivalcev bližnjega naselja, ki so jih evakuirali, se bo predvidoma v večernih urah vrnilo v svoje domove. Pristojne službe pa okoliškim prebivalcem svetujejo, naj ne uporabljajo vrtnin in sadja z onesnaženih vrtov. Prav tako pa pristojne službe svetujejo prebivalcem, naj spremljajo dogajanje in se izogibajo dimu, ki skladno z vetrom spreminja smer.

Predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje so v Zalogu že vzeli vzorce rastlinja in pridelkov ter jih pregledali, hkrati pa nadaljevali meritve onesnaženosti ozračja, je pojasnil župan občine Straža Dušan Krštinc, ki kot gasilec tudi sodeluje pri gašenju. Po napovedih Krštinca bodo požarne straže pogorišče morale nadzorovati še vsaj pet dni.

Ministrica: Taki objekti bi morali biti varovani
Gasilci so ponoči izvajali gasilsko stražo, požarišče sta si ogledala tudi ministrica za okolje in prostor Irena Majcen ter poveljnik republiške civilne zaščite Srečko Šestan. Ministrica je ob tem poudarila, da je nenavadno, da so v zadnjem obdobju nastali trije tovrstni požari. Za požar v Ljutomeru so kriminalisti ugotovili, da je bil namerno povzročen, medtem ko preiskava požara v Kemisu še ni končana.

Ministrica je prepričana, da bi morali tovrstni obrati imeti zagotovljeno nujno 24-urno fizično varovanje, saj bi tako požare lahko veliko hitreje odkrili in morebiti tudi preprečili. Ministrica pa je pohvalila tudi gasilce za hitro in požrtvovalno intervencijo.

Zagorela plastika in sekanci
Kot so davi sporočili z novomeškega regijskega centra za obveščanje, so jih v četrtek nekaj po 16. uri obvestili o velikem požaru v podjetju Ekosistemi v Zalogu v Občini Straža. Zagoreli so odpadna plastična masa in lesni sekanci. Ogenj se je razširil na večino objektov v podjetju, ogrožal je tudi bližnji gozd in stanovanjsko hišo v neposredni bližini.

Izklopili daljnovod
Delavci elektropodjetja so izklopili 20-kilovatni daljnovod, zaradi česar so bili bližnji odjemalci brez elektrike. Zaradi gašenja požara je bil velik odvzem vode iz hidrantnega omrežja, zato je motena tudi oskrba s pitno vodo v novomeških naseljih Drska, Brod, Mestne njive in Kamence.

V podjetju Geoplini so preventivno izklopili tudi bližnji plinovod. V gašenju požara je sodelovalo 178 novomeških gasilcev in njihovih kolegov iz okoliških občin.

Aktivirali so tudi civilno zaščito, ekološki laboratorij z mobilno enoto (ELME), mobilno enoto za meteorologijo in hidrologijo agencije za okolje (Arso), novomeško enoto Nacionalnega inštituta za javno zdravje in krajevno organizacijo Rdečega križa.

Poveljnik civilne zaščite Šestan je sicer v četrtek za TV Slovenija povedal, da je v podjetju zagorelo na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo nenavadno. Kaj natančno je zgorelo, bo znano šele, ko bo požar pogašen, pristojne službe pa bodo lahko začele ugotavljati, kakšne bodo posledice za okoliške prebivalce in okolje.

Ekosistemi: Imamo vsa dovoljenja
V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja. Izjave o vzrokih požara še ne morejo dati, saj potekata še kriminalistična in forenzična preiskava. Odzvali se bodo, ko bodo znane vse okoliščine o nastanku požara. Poslovodstvo in lastnik Ekosistemov sta zapisala, da je požar v Zalogu izbruhnil med rednim obratovanjem obrata, tam zaposleni pa so takoj začeli gasiti. O požaru so nemudoma obvestili tudi gasilce, zaradi močnega zahodnega vetra pa se je ta razširil in jim ga skupaj s prispelimi gasilci ni uspelo pogasiti ali vsaj omejiti. Požar je tako uničil vso stacionarno strojno tehnološko opremo in vse tamkajšnje Ekosistemove objekte. Sicer pa so škodo ocenili za katastrofalno. Dodali so, da ima družba v Zalogu vrsto let organizirano lastno 24-urno protipožarno varovanje, in sicer tako, da je tam stalno prisoten vsaj en delavec z jasno določenimi nalogami protipožarne zaščite. Povzeli so, da se družba od ustanovitve leta 2003 ukvarja s proizvodnjo vseh vrst lesnega goriva in s proizvodnjo trdnih goriv iz nenevarnih odpadkov.


Opozarjali so

Po poročanju Radia Slovenija je v preteklosti več okoličanov in okoljevarstvenikov večkrat opozorilo na ekološko problematiko omenjenega obrata, saj je že predtem na deponiji večkrat zagorelo.

To potrjuje župan Straže Dušan Krštinc, ki je sinoči na pogorišče prišel s prekinjenega dopusta na Hrvaškem. "V Ekosistemih sta bila dva požara manjšega obsega. Tudi sam sem sodeloval kot operativni gasilec, vendar smo tista dva požara v štirih urah pogasili. So pa ljudje nejevoljni, tudi zaradi stanja v družbi oziroma okolju, sicer pa se je podjetje v zadnjem času začelo urejati," je dejal za Radio Slovenija.

V pogovoru za TV Slovenija pa je Krštinc poudaril, da tak obrat ne sodi v lokalno okolje, ki je v neposredni bližini območja Natura 2000. Krštinc je dejal, da so v preteklosti s pritožbami prebivalcev obveščali pristojne organe, ki pa niso izrekli prepovedi podjetju. Je pa napovedal, da bo občina pri morebitnem novem pridobivanju okoljevarstvenega dovoljenja, potrebnega za nov objekt, ki bi zrasel na pogorišču, gotovo ena od strank v postopku.

Inšpektorat že obiskal Ekosisteme
Dragica Hržica z inšpektorata za okolje je poudarila, da je inšpekcija v preteklosti izvajala reden nadzor vseh predelovalcev odpadkov, tudi družbe Ekosistemi. "Od leta 2014 je bilo opravljenih šest inšpekcijskih pregledov, izdane so bile tri ureditvene odločbe s področja ravnanja z odpadki in ena s področja ravnanja z meteornimi vodami. Zahtevala se je ureditev zbiralnika za zbiranje onesnaženih meteornih vod, ki jih podjetje zdaj predaja komunali v čiščenje."

Okoljski inšpektorji so ob zadnjem nadzoru v podjetju Ekosistemi letos junija ugotovili, da podjetje približno polovico odpadkov skladišči na neutrjenih površinah, zato je inšpekcija ta mesec izdala ureditveno odločbo za odpravo te pomanjkljivosti, je še dodala Hržica.

To je že tretji večji požar v tovrstnih obratih v dobrih dveh mesecih. Obsežnejši in okoljsko bolj obremenjujoč požar je 15. maja izbruhnil v vrhniškem podjetju Kemis, 9. junija pa je zagorelo še v ljutomerskem podjetju Eko Plastkom.

L. L., Al. Ma. Foto: Bobo, RDEG Ivančna Gorica, Jože Žura
false
Požar
false
false
Prijavi napako
Komentarji
mamblita
# 21.07.2017 ob 07:58
Delavci elektro podjetja so izklopili 20 kilovatni daljnovod

Volti, vati, watti, za "novinarje" je to vse isti ku*ac. 20 kilowattov električne moči pa se res ne bi splačalo prenašati po daljnovodu. Pa tako so se včeraj naslajali nad hrvaškimi maturanti.

Bi pa bilo zanimivo zvedeti, kateri člen v "telefončku" je odpovedal in volte spremenil v vate.
JakobJak
# 21.07.2017 ob 07:55
šepeta se, da hoče italijanska mafija stopiti v posel s smetmi v slo...
to je v 3 mesecih, že 3. ali 4. obrat take vrste, ki je zagorel....
HOR
# 21.07.2017 ob 07:38
Nategovanje Slovencev z "ekološkim" "trajnostnim" razvojem se intenzivno nadaljuje...
Guliarth
# 21.07.2017 ob 08:09
Hud biznis te deponije, nevarno skladiščenje pa se je podkupilo. Slovenija biznis. Nobeden kriv, sodstvo sito, vse OK.
Guliarth
# 21.07.2017 ob 08:40
Lastnik na križarjenju med lepimi kraji v kristalni tropski vodi namaka svoja požrešna moda. Ljudje iz okolice pa trpite. Tožbe ne bo ali bo po predplačilu zastarala.
Kje je Bavčar? Kako je TEŠ6? A Zidar je šel bolan?
conanbarbarian
# 21.07.2017 ob 07:57
Klipan
Sorosevi placanci ne delajo v interesu Slovenije, da smo si na jasnem !
džeko
# 21.07.2017 ob 08:27
Zakuriš, dobiš zavarovalnino, pri nas pa itak nikoli ni nobeden kriv.......Banana država
Srečni Luka
# 21.07.2017 ob 09:16
Eko(sistemi), ki gorijo že za vsakim vogalom. Saj imajo vsa dovoljenja.
Stajerc
# 21.07.2017 ob 10:30
Ne spada sicer pod to novico, ampak nikjer drugje nisem zasledil kaj napisanega. A ni bil včeraj do polnoči rok, da se Igor Bavčar oglasi na Dobu? Se je na tej relaciji kaj dogodilo? Razplet te zgodbe me namreč zanima, novinarji pa ne vem ali so pozabili ali pa so morali pozabiti na obveščanje javnosti o tej temi?
izo
# 21.07.2017 ob 09:18
Slednji je sicer v četrtek za TV Slovenija povedal, da je v podjetju zagorelo na več koncih objekta, tako da je bilo naenkrat več žarišč, kar je po njegovih besedah malo čudno

no shit, sherlock..
KLIPAN
# 21.07.2017 ob 08:16
@JakobJak
"šepeta se, da hoče italijanska mafija stopiti v posel s smetmi v slo...
to je v 3 mesecih, že 3. ali 4. obrat take vrste, ki je zagorel...."

Sicer nisem pristaš teorij zarot, ampak dejansko je to malo čudno.
Takoj včeraj, ko sem slišal to informacijo sem si mislil, da pa je res čudno, da ena za drugo gorijo ravno taki in podobni obrati.
Slučaj? Ne vem no......
marko02
# 21.07.2017 ob 12:05
Ampak za ministre za okolje pa res znamo izbrati modele. Če naštejem samo nekatere:
Jazbinšek, Podobnik, Erjavec, Žarnič in največja zvezda Irena Majcen - kot da bi jo snel iz enega nemih filmov. Dobro, da sploh še lahko dihamo.
FolkloraS
# 21.07.2017 ob 11:22
Istočasno zagorelo na več koncih. Torej je podtaknjeno. Čista sabotaža.
stari maček
# 21.07.2017 ob 10:27
Domača ne Italijanska mafija.
JanezNovak123123
# 21.07.2017 ob 08:57
pa kaj bojo organi ukrepali. 1 pozar nakljucje, 2 morda naklucje, 3 in 4 v 3 mesecih. A se zafrkavate tako da bi ljudje nori bli
optex
# 21.07.2017 ob 08:07
Tukaj ni bilo niti l od lesni odpadkov včeraj ob 23 uri zvecer je prišel smrad skos do METLIKE, ki je oddaljena cca 60km od požarišča. Smrdelo je po sežganih gumah in plastiki tako močno da smo morali zapirati okna na hiši. Oči so te pekle po vsega par sekund ko sem bil na balkonu. Obupno!!!
alex_l
# 21.07.2017 ob 10:26
Ponoči v Metliki zavohal dim, sem že mislil, da se mi v bajti kaj žge...
Bake
# 21.07.2017 ob 09:11
Kemis v2. Da vidimo kaj so se naučili na prejšnjih napakah.
rexaf
# 21.07.2017 ob 08:53
Kaj pa ce bi v Sloveniji koncno zgradil ene par sezigalnic odpadkov? Manj onesnazenja, manj nekontroliranih izpustov, manj gasilskih intervencij... Samo tako za razmislek.
fiston
# 21.07.2017 ob 11:39
"V celjskem podjetju Ekosistemi so se na vprašanja glede požara v njihovem obratu v Zalogu pri Novem mestu pisno odzvali, da imajo vsa okoljevarstvena in druga uporabna dovoljenja."

Tudi Cinkarna Celje je vedno imela vsa dovoljenja...
conanbarbarian
# 21.07.2017 ob 07:55
Kdor je odgovoren za taksno stanje, da se dopuscajo taksna odlagalisca bi ga bilo potrebno zapreti za 30let+vsi ki so pod njim, inspektorji,...vsi v arest !
VanDame
# 21.07.2017 ob 11:55
Kako zahojena družba smo, se vidi tudi v teh komentarjih. Levi/desni - vse ostalo je nepomembno. Kot pri vseh tematikah v Sloveniji.
SF0100
# 21.07.2017 ob 11:17
prodam bio bučke

podpis: prvi sosed
3010eur
# 21.07.2017 ob 10:56
Pravi levičarji so za tekočim trakom, vse ostalo je slovenska aristokracija.
jodlzi
# 21.07.2017 ob 09:25
kolikor vem je še fotovoltaična elektrarna na strehi...
luckyss
# 21.07.2017 ob 16:40
@Homer..zgoraj ..prva objava na tem forumu..
Daj povej kolk plača mafija za propagando, da še ostali začnemo razlagati, da so takšne "nesreče" v bistvu koristne za državljane...
Malce postajate že debilni v svoji trenutni moči, ampak zgodovina se ponavlja in zemlja vse pozdravi..
peglezn
# 21.07.2017 ob 11:33
Kriminalisti in sodnjia so že na delu... baje, da bodo šli krivci v zapor skupaj z Bavčarjem.

MMC raziskovalni novinarji so zadevi seveda na sledi in boste sproti obveščeni.
smeško 562
# 21.07.2017 ob 14:45
Glede na to da hidranti niso imeli vode pa je potrebno nemudoma odpustiti požarnega inšpektorja. Zaradi takih bedarij bi lahko sla zivljenja
pobrisan
# 21.07.2017 ob 14:20
Na slikah 5 in 6 je lepo razvidno da gorijo švelerji, ki so impregnirani z izredno nevarnimi snovmi. Seveda analize bodo spet neoporečne.
kolnkista
# 21.07.2017 ob 11:52
Epilog po požaru bo znan:
Ekosistemi: imeli smo vsa potrebna dovoljenja, dejavnost in požarno varnost smo izvajali v skladu s predpisi
Ministrstvo za okolje in prostor: Inšpektorji za okolje su ugotovili manjše nepravilnosti, ki jih je zavezanec odpravljal oziroma večjih nepravilnosti nismo zaznali
ARSO: okoljevarstveno dovoljenje je izdano v skladu s predpisi
NIJZ: ni večje nevarnosti za zdravje občanov, saj prisotnost težkih kovin in dioksinov ne presega mejnih vrednosti (solato in stročji fižol dobro operite)
Haloo
# 21.07.2017 ob 09:59
Gasilci ne uporabljajo zaščite dihal.

Zakaj poveljujoči tega ne odredi?
Bivši uporabnik
# 21.07.2017 ob 08:53
Vojaški helikopterji, za razliko od policijskih, vsaj letijo.
Tjazz
# 21.07.2017 ob 16:57
Homer? a si ti slep al kaj, ne vidiš črn dim?
Sm iz Nm in ti lahko potrdim da se je črn dim valil saj 5 ur, kasneje se je stemnilo ker je bila noč.
Tako da je bila to kr plastika in ne filozofiraj nekaj k nimaš pojma..
Glede požiga se pa strinjam s tabo ker tole je pa že višek res da je suša sm vseeno, jaz bi tistega ki je napravil tole svinjarijo za j.. obesil...
Jimmy123
# 21.07.2017 ob 14:45
Pjanc, da nisi ti slučajno tisti, ki je skrbel za 24-urno protipožarno varovanje?
Odpadke je treba predelovat, vendar vsi plačujemo velike dnarce, sploh pa podjetja (recimo Krka) in ustanove kot so zd, bolnišnice, itd, da se taki odpadki (stara zdravila) uničijo po predpisih, to pa ne zajema kurjenje odpadkov vsake 2 meseca ko se jim zahoče. To lahko počnem jaz pol ceneje, kej se javim?
Jimmy123
# 21.07.2017 ob 14:39
To nemoreš verjet, a tipo pravi da imajo 24 urno protipožarno varovanje, daj ne j.bi, enmu delavcu si placal 50€ vec na mesec in je bil po možnosti prostovolni gasilec, drugače pa delal isto kot ostali...
Za tak primer bi morala biti taka podjetja zavarovana tudi za okoliške prebivalce, da bi ti dobili odškodnino za nastalo škodo, tako kot podjetje samo. Upam da se bo kdo lotil tožit podjetje, župana, ministrico, za nepremoženjsko škodo...
eos
# 21.07.2017 ob 13:28
Seveda ima podjetje vsa dovoljenja, če jih pa podeljuje ARSO. Vse čimprej pomest pod preprogo, direktor podjetja pa jokcat pred kamere, kakšna katastrofa je to za podjetje. Zdravje ljudi in okolice nas ne zanima. Da pa vse to gladko teče kot mora, poskrbi gospod generalni iz CZ. Vse to že videno pri Kemisu.
HOR
# 21.07.2017 ob 11:47
Onesnaževanje in smrad s teh deponij ima temelj v (ne)odgovornih državnih uslužbencih in politiki...
tekuma
# 21.07.2017 ob 11:27
KLIPAN
# 21.07.2017 ob 10:52

Kot smo torej lahko izvedeli je ta obrat v rokah kapitalista, pripadnika elit Tomislava Kovačiča.
Ko pa se levičarji zberejo ravno proti tem istim pripadnikom elit, ki nam uničujejo okolje, pa se prvi oglasijo ravno moji desni prijatelji in začnejo pljuvati po levičarjih.

Oprosti ampak nisem še videl eksplicitno levičarskega združenja ki se bori proti pripadnikom elit, ki nam uničujejo okolje. Enostavno gre za ljudi bljižnega okoliša, ki se borijo za svoje okolje, svoje zdravlje in prihodnost svojih otrok. Kapital je pa pri nas večinsko v rokak ljudi, ki so blizu politični levici, to je še ena naša posebnost.
Sicer pa ravno Magna je primer kako shizfrena družba smo ...sploh ni važno za kaj gre velja le eno načelo: če je desnica proti smo mi za in obratno. In zato videvamo kako nednadoma ta tuja multinacionalka dobiva podporo "določenih" zgolj ker sta se na nasprotni strani pojavila Požar in Matoz!!
luckyss
# 21.07.2017 ob 16:33
"Prelubi" Slovenci....
Izkoriščajo vas polpismeni mafijaši..vi pa se delite na leve in desne ..ovce...
Razmislite malo.!!
wave
# 21.07.2017 ob 14:44
zanima me, koliko gasilcev je bilo prostovoljnih in na kakšen način bo država zanje poskrbela v primeru trajnih posledic za njihovo zdravje...
Binder Dandet
# 21.07.2017 ob 14:11
Slovenci smo se žal čist pomehkužili. Razumem, da se ne znamo zediniti glede politike, ampak da se ne uspemo zediniti in podpirati pri okoljskih temah, to mi pa ne gre v glavo. Vsi smo glasni po forumih, ko bi se dejansko mogle množice zbrat in zahtevat glave. Težko je rečt, kdo bo direkt zarad tega umrl, ampak dejansko bodo ljudje umirali zarad teh požarov.
pobrisan
# 21.07.2017 ob 13:45
V Italiji smetišča in take obrate za zbiranje in predelavo odpadkov vodi mafija. Mislite da je pri nas kaj drugače? To da so ti odpadki sortirani je velika laž. Enostavno se jih po legalni poti ne da znebit. Če bi jih hoteli izvozit, bi jih morali najprej sortirat, ker jih v trenutnem stanju nihče noče vzeti. Ko se jih preveč nabere, se pač zgodi to kar se je sedaj. Zakaj neki so na tej deponiji tako pogosti požari? V tem požaru je v zrak spet šlo ogromno svinjarije: plastika, švelerji,..., na koncu pa bo uradna analiza ista kot pri Kemisu. Lastniki teh deponij pa so še kako povezani s politiko. Tale Kovačič je po pisanju Požarja polinkan z Židanom.
elektrupunk
# 21.07.2017 ob 09:17
Rdeči baron se je vrnil :)
Hmeljar
# 21.07.2017 ob 19:21
Dokazano so sem leta vozili galvanske mulje s cianidi, 6 valentnim kromom, kadmijem in to v velikih količinah. prej so jih dodajali v opeko sedaj so se pa s tdm manj mučili.
Zapreti lastnika, požarnemu in okoljskemu inšpektorju knjigo, tudi nadrejenima in odstop ministrice, ki zmerja okoličane da so firbci, ne da pa jjim poštene informacine!
Pjanc
# 21.07.2017 ob 14:29
Ko gre(mo) folk v trgovine po fasngo pa vsi kupujemo plastične vrečke, ne da bu se zavedali da jih potem vržemo v smeti in sami sebi delamo škodo. Ko pa se dogajajo take katastrofe, se pa vsi pizdite.

Začet je treba pri sebi, enostavno je preveč odpadkov in nekdo se mora s tem ukvarjat. Kdo od vas doma sortira? Al vržete v kanto za plastiko tudi druge odpadke, ker se jih je pač treba znebit ker drug dan smetišarji pobirajo?
tekuma
# 21.07.2017 ob 10:38
stari maček
# 21.07.2017 ob 10:25
Prijavi neprimerno vsebino
Vsi požari so podtaknjeni sigurno,plačanci to počnejo,vemo od koga,samo zato da na oride Magna.

Skrivna vojska JJ-a.... res so tako prozorni, da se vid iz avijona :-)))) Mi je pa zanimiv fenomen kako "ekosocialisti" hitro postanejo ljubitelji tujih multinacionalk, korporacij ki k nam prihajajo postavljat "kemični obrat"....!!!
tekuma
# 21.07.2017 ob 10:28

KLIPAN
# 21.07.2017 ob 07:44

No, dokler se nič ne zgodi se te iste okoljevarstvenike seveda takoj označi za "levičarje, brezdelneže, Sorošove plačance, nekoga ki nasprotuje razvoju, delovnim mestom ipd. oslarije.
Na koncu pa se VEDNO izkaže, da so imeli prav.
Ko je že vse prepozno, seveda.


Potem sta Matoz in Požar dva levičarska brezdelneža;)))),... kaviar levica drži štango vsem tem stricem od Kemisa do Magne do Zaloga, kvazi ekosocialisti, kot se včasih naslovi Tomićka sicer med vrsticami kdaj, kaj omenijo ampak večinoma so modro tiho, ko gre za "njihove".
Žal je tak, da denar ne pozna barve zato je enim vse dovoljeno in dobijo vsa dovoljenja druge revčke heb..o v glavo do onemoglosti ter na nihovih primerih dokazujejo, da sistem nadzora pri nas deluje.
optex
# 21.07.2017 ob 08:34
Pridi pa boš videl kašna osvežitev je zunaj
luckyss
# 21.07.2017 ob 18:06
A "trdi disk" s podatki se je že stopil ali ne?!
JMH
# 21.07.2017 ob 16:09
zadnje čase se ne javljam ravno pogosto, ker sem se odločil, da ne živim več na frekvenci strahu, človeških dram in čustvenih manipulacij, ki mi pijejo energijo in podobnih stvari, ki jih ljudje radi prakticirate, oz. brez njih ne morete...

tole se dogaja 4 km vzhodno od mojega doma in pri nas zaenkrat še ni bilo zaznati vonja ali kakšnih drugih posledic, saj je včeraj veter zaveso dima nosil bolj proti jugu in vzhodu, trenutno pa proti severu.

sem pa danes zjutraj in dopoldan ugotovil, da se ljudje ne zmenijo kaj dosti za opozorila in so kar precej veselo na prostem. okoli 11h, ko sem se službeno peljal v bližini tega mesta (in se na hitro pobral) pa sem celo ugotovil, da gradbeni delavci na gradbišču, pa tudi pri avtoodpadu sem jih nekaj opazil, kljub opozorilom, smradu in bližini tega dogajanja (200-300m zračne linije) delajo kot da ni nič. ne vem, a se samo meni to zdi čudno, ali je v tej podalpski greznici res tako, da so delavci tako prestrašeni, da ne upajo reči šefu ne (vsaj v takšnih primerih)? da meni šef reče, da moram iti nekaj počet tja za več kot 5 min. bi mu prijazno rekel, da to lahko to stori tudi sam. za gasilce ne vem, policisti, ki varjujejo obvoze, da zmedena čreda ne vozi mimo, pa so prav tako brez vsake zaščite dihal (in kot mi je povedala policistka je ves čas nekdo tam). dajte se ljudje malo pobrigat zase no. drugi se očigledno ne bodo. potem bo pa spet javkanje, meni se dogaja to, pa ono... in nekdo, ki bo moral to poslušat.

no, ko sem se vračal iz službe, nisem opazil na prostem prav nobenega človeka...

to so bile novice, zdaj pa je na vrsti božo z vremenom.

pripravlja se na dež..

tako. zdaj se pa vračam v svoj paralelni svet, ki je veliko bolj prijeten in resničen od zunanjega sveta, ki me obdaja in neuspešno želi potegniti vase.

sayonara.
Kazalo