Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona
Foto: Televizija Slovenija, zajem zaslona

Iz stanovanjskega sklada so sporočili, da so stanovanja v treh etažah. Velika so od 46 do okoli 70 kvadratnih metrov, vsa imajo ložo ter pripadajočo shrambo in parkirno mesto. V nizkem in visokem pritličju so oskrbovana stanovanja, v terasni etaži pa nadstandardna.

"Gre za sodoben, energetsko napreden objekt v mirni soseski in neposredni bližini doma starejših občanov. Okolica je primerna za sprehode in športne aktivnosti v naravi," je dejal Remec.

Sklad bo stanovanja v stroškovni najem ponudil po zagotovitvi vseh potrebnih pogojev za objavo razpisa, predvidoma 1. novembra.

S tem projektom stanovanjski sklad dopolnjuje ponudbo stanovanj po Sloveniji.

"Do leta 2023 imamo namen skupno zagotoviti kar 2144 novih javnih najemnih stanovanj po celotni državi," je sklenil Remec.

Odprtja se je udeležil tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki je dejal, da je novi objekt korak k temu, da bodo mladi ostali v Beli krajini ter poudaril, da je cilj nacionalne stanovanjske politike 10.000 novih najemnih stanovanj v 10 letih. Letos sprejeta novela stanovanjskega zakona omogoča lažje investiranje, spreminja pogoje vzdrževanja in ustanavlja javni najem stanovanj, pravi ministrstvo in dodaja, da so to po besedah ministra dejavniki, ki bodo spodbudili trg najemnih stanovanj, pa tudi gradnjo novih najemnih stanovanj.

Prvi večji objekt po 33 letih

Župan Občine Črnomelj Andrej Kavšek je po navedbah ministrstva poudaril, da je večstanovanjski objekt Čardak po 33 letih prvi novi večstanovanjski objekt s toliko stanovanji v Črnomlju. Kot je dejal, je mesto s tem objektom dobilo stanovanja, ki so jih nujno potrebovali.

Direktor podjetja TGH, ki je izvedlo naložbo, Stjepan Janković pa je, kot so navedli na ministrstvu za okolje, povedal, da je ta velik in pomemben projekt omogočila tudi državna politika, ki je usmerjena v decentralizirani razvoj Slovenije.

Vrednost naložbe podjetja TGH je približno 4,5 milijona evrov. Gradnja objekta se je začela julija 2020, končala pa se je ta mesec. Stanovanja bodo vseljiva septembra.

Nova stanovanja v Črnomlju