Prizor s protesta. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Prizor s protesta. Foto: TV Slovenija/posnetek zaslona
Vzrok za zastoje v mestu je bližnji mejni prehod. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj
Vzrok za zastoje v mestu je bližnji mejni prehod. Foto: Televizija Slovenija/Petra Držaj

Približno 40 ljudi je pozvalo k izboljšanju zdaj nevzdržnega stanja, je poročala Slovenka tiskovna agencija. Povabljeni predstavniki države se novinarske konference sicer niso udeležili, vendar upa, da bodo slišali njihovo sporočilo.

"Opozarjamo na kolone, opozarjamo na zmanjšano kakovost življenja ob cesti, na povečan tovorni tranzitni promet, ki se je povečal za 100 odstotkov v zadnjih štirih letih. Na to, da prebivalci ponoči ne morejo v miru spati, da dnevno ne morejo iz svojih domov, do svojih domov. Zahtevamo in pričakujemo od države, da bo situacijo rešila in naredila neko kratkoročno in dolgoročno rešitev. Dolgoročna rešitev je definitivno izgradnja tretje razvojne osi, za katero zahtevamo, da se začne graditi v Metliki in nato nadaljuje proti severu. Za kratkoročno rešitev pa pričakujemo, da jo bo država skupaj s policijo našla in tako razbremenila tako mesto kot vasi ob državni cesti," je za TV Slovenija povedala Alenka Tomašič, predsednica sveta mestne skupnosti Metlika .

Sorodna novica Gneča na mejnih prehodih vzbuja nejevoljo tudi pri okoliških prebivalcih

Podpisovanje peticije

Z namenom, da bi dosegli ustrezno rešitev, so že začeli podpisovati tudi peticijo za prepoved tranzitnega tovornega prometa skozi Metliko do izgradnje južnega dela tretje razvojne osi, ki jo bodo posredovali pristojnim.

Po njihovi oceni bi problem rešili tako, da bi pospešili izgradnjo metliške obvozne ceste, ki jo država načrtuje v okviru izgradnje južnega kraka ceste tretje razvojne osi. Metliški župan Darko Zevnik naj bi se po besedah Tomašičeve prihodnji teden sestal s predstavniki Darsa in se z njimi dogovoril za hitrejšo pripravo dokumentacije za gradnjo obvozne ceste do mejnega prehoda.

V Metliki poleg tega želijo, da bi metliško traso ceste tretje razvojne osi začeli graditi prednostno. Po oceni njihovega župana ni treba čakati na to, da se južni krak ceste tretje razvojne osi začne graditi v Novem mestu, saj lahko v Metliki začnejo prej.

Protest v Metliki