Zdravstveni dom Metlika. Foto: BoBo
Zdravstveni dom Metlika. Foto: BoBo

Ministrstvo za zdravje sporoča, da namerava letos okrepiti sistem in mrežo nujne medicinske pomoči, in sicer na podlagi uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja. Uredba namreč predvideva posodobitev in reorganizacijo nekaterih programov nujne medicinske pomoči (NMP). Pri tem se nobena lokacija izvajanja NMP-ja ne ukinja, ampak ostaja na vseh dosedanjih lokacijah zdravstvenih domov, piše v sporočilu za javnost ministrstva.

Program vozila urgentnega zdravnika

Sorodna novica Vlada je z uredbo določila prioritete financiranja iz zdravstvene blagajne

Tudi v občini Metlika ne bo ukinjanja ali zmanjševanja obsega NMP-ja, temveč obratno. "Zdravstveni dom Metlika je bil namreč ob reorganizaciji deležen financiranja programa VUZ – vozila urgentnega zdravnika. S spremembo programa je izvajalec pridobil boljše vrednotenje programa za približno 70.000 evrov na leto," so zapisali.

Program VUZ po navedbah ministrstva pomeni, da bo zdravnik izvajanje nujne medicinske pomoči na terenu opravljal v osebnem vozilu z diplomiranim zdravstvenikom, kar ga bo razbremenilo intervencij, kjer njegova navzočnost ni nujna, ter nepotrebnih spremstev do bolnišnice. Tako bo zdravnik bolj razpoložljiv za delo v ambulanti in v primeru sočasnih intervencij, kar je še posebej pomembno na ruralnih področjih.

"Po klicu bo na intervencijo še vedno odšla mobilna enota nujnega reševalnega vozila z dvema reševalcema, zdravnik pa bo z osebnim intervencijskim vozilom odšel samo na tiste intervencije, kjer bo njegova prisotnost nujna za oskrbo kritično bolnih in poškodovanih. Torej bo lahko še več v ambulanti," so zapisali.

Na ministrstvu, kot navajajo, z reorganizacijo sledijo cilju, da bo mreža nujne medicinske pomoči postavljena na način, da bodo imeli vsi prebivalci primerljivo dostopnost do storitev nujne medicinske pomoči in bodo imeli tudi občani iz bolj odročnih krajev v primeru poslabšanja zdravstvenega stanja zagotovljen časovno primeren dostop do 24-urne zdravstvene oskrbe.

Darko Čander. Foto: BoBo
Darko Čander. Foto: BoBo

Čander: Boljše financiranje zdravnika

Da ministrstvo v primeru Zdravstvenega doma Metlika ne bo krčilo programa nujne medicinske pomoči, je v izjavi za Slovensko tiskovno agencijo zatrdil tudi sekretar v službi za nujno medicinsko pomoč in izredne razmere ministrstva Darko Čander. "Uredba v letu 2024 je tudi za Metliko predvidela boljše financiranje zdravnika. Prav tako nikjer ne krčimo števila teamov ali oblike izvajanje nujne medicinske pomoči," je dejal.

V občini Metlika si sicer tudi želijo, da občina dobi satelitski urgentni center, a to po besedah Čandra ni mogoče, saj Metlika za to ne izpolnjuje meril in pogojev. Pogoje za satelitski urgentni center ima Zdravstveni dom Črnomelj, medtem ko Metlika izpolnjuje le pogoje za manjšo enoto nujne medicinske pomoči. "A tudi to smo v preteklosti že krepili na način, da ima nujno reševalno vozilo, česar na podobnih lokacijah v preteklosti ni bilo," je dejal.

Protest proti morebitnemu krčenju NMP-ja

Kljub zagotovilom ministrstva se je na parkirišču pred metliškim zdravstvenim domom zbralo nekaj sto ljudi. Menijo, da ministrstvo za zdravje namerava krčiti obseg nujne medicinske pomoči v občini, in sporočajo, da na to nikakor ne bodo pristali.

Kot je povedala metliška županja Martina Legan Janžekovič, vlada načrtuje reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči, ki med drugim predvideva vzpostavitev satelitskih urgentnih centrov, pri čemer bo Metliki najbližji urgentni center v Črnomlju. Tako želi po besedah županje ministrstvo razbremeniti obstoječe urgentne centre, pri čemer pa obstaja resna bojazen, da se bo na dolgi rok obdržala le mreža satelitskih centrov, drugje pa se bo obseg nujne medicinske pomoči krčil oz. zmanjševal.

Zato je županja februarja ministrici za zdravje poslala dopis z zahtevo po pojasnilu o dolgoročni obliki zagotavljanja nujnega zdravstvenega varstva v občini Metlika. V odgovoru, ki ga je občina prejela 1. marca, "ni bilo zaznati zavezujoče namere, da do zmanjšanja obsega zagotavljanja nujne zdravstvene pomoči ne bo prišlo". S tem pa se po besedah županje v občini ne strinjajo in želijo jasno zagotovilo, da bo metliška enota nujne medicinske pomoči še naprej "dolgoročna strateška točka za neprekinjeno izvajanje nujne medicinske pomoči s stalno navzočim zdravnikom".

Spomnila je, da je na nedavni izredni seji tudi občinski svet izrazil ostro nasprotovanje nameram ministrstva in zahteval sestanek z ministrico, a ga po tem ni bilo. "In to je tisto, kar nas tudi najbolj boli, ta ignoranca, da so na ministrstvu gluhi za naše klice," je dejala zbranim.

Opozorila je, da v občini ne bodo pristali na nobeno zmanjševanje nujne medicinske pomoči: "Ne moremo razumeti, da bi se zmanjšalo ali reorganiziralo nekaj, kar v našem okolju že kar nekaj časa deluje dobro in našim uporabnikom zagotavlja varnost. Navzočnost dežurne službe na način 24/7/365 je že mnogim rešila življenja in ohranitev le te je za nas ključnega pomena. Pravica do zdravstvenega varstva je ustavna človekova pravica in naši občani morajo biti deležni enakovrednih zdravstvenih storitev kot vsi ostali državljani."

Če bi v občini prišlo do krčenja nujne medicinske pomoči, so po njenih besedah pripravljeni tudi na državljansko nepokorščino. Še vedno zahtevajo tudi sestanek z ministrico.