Finančni inšpektorji na tržnici. Foto: Lea Širok
Finančni inšpektorji na tržnici. Foto: Lea Širok
Finančni inšpektorji
Poostren nadzor napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Foto: Lea Širok

Finančna uprava je 18. avgusta v skladu z novim zakonom začela nadzirati morebitno delo ali zaposlovanje na črno. Sežanska mobilna enota je tako obiskala koprsko tržnico in nekaj gradbišč na Primorskem. V dopoldanskem času je ugotovila le eno manjšo nepravilnost. Poostren nadzor napoveduje tudi v prihodnjih dneh. Osredotočila se bo predvsem na dejavnosti, kjer je zaradi sezonskega značaja dela večja možnost kršitev zakonodaje.

Nepravilnosti zaradi nepoznavanja
Na sicer že skoraj prazni koprski tržnici je sežanska mobilna enota Fursa preverila tri ponudnike sadja in zelenjave. Nepravilnosti glede zaposlovanja družinskih članov je ugotovila le pri eni izmed prodajalk, je pojasnil vodja sežanske mobilne enote Jože Šestan. "Tukaj je predvsem nevednost oziroma neseznanjenost z zakonom."
Po novem zakonu mora vsak, ki opravlja dela za določen čas, imeti pogodbo pri sebi: "Prijavnica oziroma napotnica mora biti stalno na kraju dela. To pomeni, če je v gostilni, mora biti v gostilni."
Ali v tem primeru, na tržnici. Finančni preiskovalci so sestavili zapisnik in prodajalki naložili določena dejanja, ki jih mora izvesti, da bo delo družinskega člana usklajeno z zakonom: "Potem bo naš prekrškovni organ izdal odločbo. Ali bo to sankcionirano ali pa bo postopek ustavljen."
Prodajalka Marinella Grbac pojasnjuje, da je naredila vse, kar je bilo potrebno. Sicer pa na splošno pogreša več natančnejših informacij. "Odpreš s. p., potem pa vidiš, da je veliko skritega in nihče ti ne pove nič. Iskali so po računalniku. Če ne vedo oni, kako naj vemo mi."
Osebni dokument je obvezen
Pri opravljanju dela je dobro imeti pri sebi tudi dokument za osebno identifikacijo. Pri prodajalki Slavi Kuret ni bilo nepravilnosti, vendar je bila brez osebne izkaznice: "Imam jo v torbici, ko grem kam. Sem pa vzamem samo denarnico, predpasnik in grem. To je bila zame šola šola, drugič jo bom vzela."
S polno uveljavitvijo novega zakona so globe za delo na črno za četrtino višje. Višje so tudi kazni za omogočanje dela na črno, zaposlovanje na črno in za oglaševanje takšnega dela. Finančna uprava računa, da bo do konca leta opravila okoli 2.300 pregledov. Šušmarjev pa se nameravava lotiti predvsem na podlagi prijav.

Lea Širok, Radio Koper