Andrej Fištravec je znova zamenjal direktorja mestne uprave. Foto: BoBo
Andrej Fištravec je znova zamenjal direktorja mestne uprave. Foto: BoBo

Fištravec v sporočilu za javnost razlogov za že peto menjavo direktorja v tem mandatu ni posebej navedel, je pa zatrdil, da se je Lahu zahvalil za čas in delo, ki ga je opravil. Na njegovo mesto je zdaj imenoval Štrancarja, ki po njegovih besedah že dalj časa sodeluje z mestno občino in je seznanjen z aktivnostmi, ki potekajo, in tistimi, ki so v načrtu. "Pozna usmeritve in ustrezno zasleduje cilje, ki sem jih zastavil kot župan. Prepričan sem, da bodo delo in z njim povezani izzivi opravljeni strokovno, pa tudi, da bo z mesta direktorja občinske uprave lažje sledil ciljem, ki so za mesto in regijo ključni. To je zagotavljanje ustrezne podpore investitorjem in ustvarjanje novih delovnih mest v regiji," je še dodal Fištravec.

Lah postranska škoda zapleta med Fištravcem in Petelinovo?
Lah je sicer sredi maja zamenjal Darka Frasa, ki je ta položaj opravljal samo pol leta, pred tem pa je prvič vodenje mestne uprave prevzel konec leta 2014, a že po dveh mesecih svoje mesto prepustil Bojanu Babiču. Fištravec je sicer aktualni mandat začel z Markom Žulo, ki se je pozneje preselil na položaj direktorja javnega podjetja Nigrad.

Prav dosedanji v. d. direktorja je dolgo veljal za najresnejšega kandidata za polnopravno vodenje uprave, a se je očitno v nemilosti mestne oblasti znašel po nesporazumu župana z njegovo nekajmesečno podžupanjo Melito Petelin v primeru kazenske prijave proti vodja kabineta Marjeti Kristofić Jamnik. Petelinova, ki je medtem zapustila županovo svetniško skupino, je po pisanju Večera družinska prijateljica Lahovih.

Spletna stran Večera ugiba, da bi za razrešitev lahko bila "krivo" javno podjetje Snaga, zaradi katerega je moral odstopiti že Fras, ki je nasprotoval projektu gradnje nove sortirnice, njegove dvome v projekt pa so potrdili tudi na ministrstvu za finance.

Lah razrešen tudi z vrha Snage
Lastniki Snage so sicer na sredini skupščini Laha, dosedanjega predsednika, in Igorja Petelina, moža nekdanje podžupanje, razrešili tudi iz članstva v nadzornem svetu in na njuni mesti imenovali Mateja Smrekarja in Vilibalda Šabedra. Kljub drugačnemu predlogu je mariborska občina skupaj z nasprotnim predlogom dosegla tudi, da si bodo dobrih 200.000 evrov lanskega dobička Snage razdelile lokalne skupnosti, upravi pod vodstvom Cveta Žalika pa so podelili razrešnico za preteklo leto.

Skupščina se je seznanila še s potekom sodnih postopkov v primeru iskanja odgovornosti nekdanjega direktorja Stanislava Žagarja in z aktivnostmi, vezanimi na potek investicije v napravo za obdelavo odpadkov. Lastniki so izrazili pričakovanje, da bo v skladu z novim terminskim načrtom sortirnica začela poskusno obratovati jeseni prihodnje leto. Zato tako od nadzornega sveta in uprave pričakujejo, da bodo pripravili ustrezne podlage, na katerih bodo pristojne institucije lahko odločale o izdaji potrebne dokumentacije za začetek gradnje.