Spust po divji progi s Čelesnika.Proga s Čelesnika je ena rednikih pri nas urejenih prog za spuste kolesarjev z gorskimi kolesi. Foto: Miro Štebe
Spust po divji progi s Čelesnika.Proga s Čelesnika je ena rednikih pri nas urejenih prog za spuste kolesarjev z gorskimi kolesi. Foto: Miro Štebe
Spust po divji progi s Čelesnika
Spust po divji progi s Čelesnika Foto: Miro Štebe

Dva dni se je kakih sto fantov in deklet s čeladami na glavah in gorskimi kolesi spuščalo po divji progi s Čelesnika med skalami, koreninami, mlakužami blata in čez umetno narejene skakalnice. Društvo Mountain Bike Čelesnk je 25. in 26. maja pripravilo tekmo za slovenski in hrvaški pokal v spustu z gorskimi kolesi. Tekmovanja se je udeležila tudi tekmovalka iz Avstralije, tako da je bilo tekmovanje tudi medcelinsko. Dež, ki je zadnje dni močil progo, je poskrbel, da je bila nekoliko počasnejša, vendar zaradi spolzkega in lepljivega blata nič manj nevarna, za finale pa se je vreme nasmehnilo organizatorjem in dež je, kljub temnim oblakom počakal, da so se gledalci in tekmovalci začeli razhajati. Tekmovanje je pritegnilo dosti gledalcev, tako da so bili na koncu vsi zadovoljni, saj je bilo tekmovanje tudi za radovedneže prava paša za oči. Ni manjkalo vratolomnih skokov, drznih spustov in tudi nekaj padcev, vendar se je vse končalo srečno in reševalci, ki so budno spremljali tekmovanje, posebnega dela niso imeli.

Proga s Čelesnika je ena rednikih pri nas urejenih prog za spuste kolesarjev z gorskimi kolesi. V MTB Čelesenk imajo dobre odnose z okoliškimi krajani. Pridobili so vsa soglasja in potrebna dovoljenja, tako da tam lahko povsem zakonito vadijo tudi drugi spustaši. V Sloveniji je še nekaj podobnih poligonov, vendar marsikje nimajo urejenih soglasij lastnikov zemljišč, glede tega športa pa so še zlasti pozorni okoljevarstveniki in planinci. Nasprotujejo "noremu" spuščanju z gorskimi kolesi kjer koli. Tudi zakon prepoveduje takšne vožnje v naravnem okolju, vendar se vedno znova pojavljajo kratki stiki. Zato bi bilo prav, da bi še drugod po Sloveniji uredili podobne poligone, kjer bi ljubitelji adrenalinskih spustov na kolesih lahko neovirano preizkušali svoje sposobnosti in pogum.

Na tekmi je med ženskami zmagala Zarja Černilogar (Kolesarski klub Črn Trn), med veterani je bil najboljši Dušan Lepoša ( BBK Ivanščica), med amaterji pa Luka Zlatnar (MTB klub Kranj). V kategoriji mladincev U17 je zmagal Luka Berginc (ŠKTD Avče), v kategoriji U19 je bil najboljši Mitja Černilogar (Kolesarski kljub Črn Trn), v skupini Elite pa je zmagal Žiga Pandur (Rajd Trek, Unior Tools Team), ki je bil s časom 3:54.73 tudi absolutni zmagovalec tekmovanja.