Lastnik je avtoprevoznik iz Komende Lojze Ščap, ki z ženo in hčerkama ter trenerjem vodi center ter načrtuje, da se bodo ukvarjali predvsem s športnim preskakovanjem ovir in dresuro konj. Foto: Miro Štebe
Lastnik je avtoprevoznik iz Komende Lojze Ščap, ki z ženo in hčerkama ter trenerjem vodi center ter načrtuje, da se bodo ukvarjali predvsem s športnim preskakovanjem ovir in dresuro konj. Foto: Miro Štebe

V centru je tudi 1.400 kvadratnih metrov velika pokrita jahalnica, ki je zanimiva ne le zaradi velikosti, ampak tudi zato, ker je v prvem nadstropju velikega objekta, v katerem so hlevi in skladišča. V prostornih boksih, ki merijo več kot zahtevajo standardi, je 36 konj, prostora pa imajo dovolj za 49 konj. Zgornji hlev je opremljen tudi s solarijem za ogrevanje konj in s pralnico. Tam so tudi ovalna sprehajalna naprava za ogrevanje in ohlajevanje konj pred treningi in po njih. Centru pripada še veliko okoliško območje, kjer je na bližnji hrib Krumperk speljana cela vrsta prijetnih sprehajalnih poti, po katerih se jahači s svojimi ljubljenčki lahko podajo na prosto jahanje po naravi.

Lastnik je avtoprevoznik iz Komende Lojze Ščap, ki z ženo in hčerkama Ireno in Aleksandro ter trenerjem Sandijem Smolnikarjem vodi center ter načrtuje, da se bodo ukvarjali predvsem s preskakovanjem ovir in dresuro konj, velik poudarek pa bodo namenili tudi začetni in nadaljevalni šoli jahanja ter pozneje organiziranim treningom in udeležbam na tekmovanjih.

Vse je posvečeno konjem in jahanju, vendar se bodo tam dobro počutili tudi ljubitelji konj. Poleg centra so nekdanji hlev preuredili v klubski prostor s petimi sobami, zraven pa je tudi obnovljena kmečka hiša iz leta 1817, ki je - preden so začeli urejati center - že propadala. Ker je bila spomeniško zaščitena, so se pri prenovi strogo držali zahtev varstvenikov kulturne dediščine in ji vdahnili novo življenje. Njena posebnost je med drugim tudi ta, da naj bi bila edina kmečka hiša v Sloveniji s štirimi kamnitimi portali. V njej so uredili tri apartmaje, v spodnjem delu pa so ohranili tudi črno kuhinjo, dnevni prostor – »hišo« - pa krasi prava krušna peč. Ob hiši so obnovili tudi kapelico ter kaščo in svinjak.

Zdaj z nestrpnostjo čakajo na pomlad, ko bodo projekt dokončali, hkrati pa bodo toplejši dnevi prinesli tudi veliko olajšanje konjem in njihovim lastnikom. Vsekakor bo novi center velika spodbuda za razvoj konjeništva, zagotovo pa bo tudi obogatil turistično ponudbo v okolici Domžal in Ljubljane.