Skupaj je dogajanje obiskalo okoli 2000 ljudi, sodelovalo pa je približno 250 nastopajočih. Foto; Bogdan Miklič Foto:
Skupaj je dogajanje obiskalo okoli 2000 ljudi, sodelovalo pa je približno 250 nastopajočih. Foto; Bogdan Miklič Foto:

Osnovni namen festivala je bil popestritev poletne kulturne ponudbe Novega mesta s produkcijo, ki je širša javnost ne vidi vsak dan in je plod dela someščanov, je ob tem dejala Tina Cigler, koordinatorka projekta.

Ciglerjeva je še pristavila, da ima ta festival za lokalno okolje poseben pomen, saj je svojevrstno orodje za artikulacijo, povezovanje in samorealizacijo različnih kulturnih skupin. "Glas daje tistim, ki so sicer včasih preslišani, prikazuje podobe, ki so včasih prezrte."

Kulturni dogodki, ki jih pripravljajo predstavniki različnih kultur, prikažejo njihov konkreten prispevek in delovanje, s čimer se potrdijo kot dejavni soustvarjalci družbenega življenja. To je hkrati izhodišče za razmislek o prednostih, ki jih prinaša raznolikost. "S takšnim spodbujanjem lastnega kulturnega izraza najširšega kroga Novomeščanov mesto pridobiva nove kulturne vsebine, širši krog obiskovalcev kulturnih dogodkov in razvija inovativnost na področju kulture," je prepričana.

Grand finale Tedna kultur, kot so poimenovali sklepno dogajanje, se je končal s stojnicami, na katerih so se predstavile v Novem mestu navzoče kulture, in s koncertom, na katerem se je po besedah Branke Bukovec, predsednice Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, predstavil orkester, priložnostno sestavljen iz članov iz različnih držav.

"Imeli smo 14 dogodkov na štirih različnih lokacijah. Skupaj je dogajanje obiskalo okoli 2.000 ljudi, sodelovalo pa je približno 250 nastopajočih," je še povedala Bukovčeva.