Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija

Očiščevalne akcije so, pravi predsednik blejskega potapljaškega društva Janez Andrejc, seveda namenjene predvsem odstranjevanju nesnage, ki se nabere čez leto, je pa to tudi priložnost za tkanje vezi med potapljači iz vse Slovenije.

V jezeru se, čeprav vsako leto manj, pravi mariborski potapljač Bojan Majcen iz Maribora, ki prihaja na Bled na pomoč že dve desetletji, poleg manjših odpadkov še vedno najde: "Marsikaj, tudi eksplozivnih sredstev smo veliko našli in videli. Prinesli pa smo različen odpadni material, steklenice, kozarce, koše, klopi, kolesa."

Letos se je akciji prvič pridružil tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano, ki je v živo izvajal tudi monitoring vode. Imamo nekaj zaposlenih, ki bodo pomagali pri čiščenju. Predvsem pa bomo predstavili naš mobilni laboratorij, ki je po navadi tisti, ki je prvi na terenu, ko pride do onesnaženja, je dejal.

Potapljačem so se danes pri čiščenju na kopnem pridružili tudi blejski in radovljiški osnovnošolci, ki so se z vsebinami, povezanimi z jezerom, čez leto seznanili tudi v posebnem izbirnem predmetu, danes pa so z zanimanjem, pravi Neža Ferjan, vse skupaj prišli pogledat tudi v praksi.

Trenutno je stanje Blejskega jezera, ki so mu danes namerili 15 stopinj, dobro. Razveseljuje pa tudi podatek, da so danes iz Blejskega jezera v resnici potegnili občutno manj odpadkov kot pretekla leta, a žal še vedno preveč, skupaj nekaj več kot 500 kilogramov.

Foto: Spar Slovenija
Foto: Spar Slovenija