HE Doblar 1 je stara 75 let. Foto: SENG/Radio Koper
HE Doblar 1 je stara 75 let. Foto: SENG/Radio Koper

Elektrarna Doblar 1 je začela obratovati leta 1939 in odtlej neprekinjeno in nemotena dela, vendar je bila zaradi zastarelosti potrebna temeljite obnove. Ta se je začela septembra pred petimi leti, in sicer pa podlagi strategije iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, ki določa delovanje celotne verige elektrarn na Soči.

Direktor Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) Vladimir Gabrijelčič je razložil: "Odločitev je bila v tej smeri, da bodo vse elektrarne imele enoten pretok, zato je bilo treba doinštalirati Plave 2 in Doblar 2. Z doinštalacijo bi imele vse tri elektrarne enak pretok, 180 kubikov, in delovale na celotnem odseku, kjer so kot ena elektrarna."

V HE Doblar so zamenjali obstoječo turbinsko opremo, lopute in pomožne sisteme, generator z vso opremo ter električno zaščito. Celotna naložba je veljala nekaj več kot 30 milijonov evrov. S tem se proizvodnja energije ni bistveno povečala, je povedal Gabrijelčič in dodal: "Nekaj pa doprinese. Novi stroji imajo boljše izkoristke. Ta del pa je tisti, ki povečuje proizvodnjo električne energije."

Strategija prenove je ob Doblarju 1 vključevala tudi HE Plave 1. Priprave so se že začele: "Obnova že poteka. Trenutno imamo razpis za generatorsko opremo. V naslednjem letu bomo že začeli podirati prvi agregat in zamenjevati." Kmalu bo na vrsti za prenovo tudi HE Solkan, saj letos mineva že 30 let od začetka njenega delovanja. Na Soških elektrarnah NG še niso opustili niti načrtov elektrarn na pritokih reke Soče, torej na Učji in Idrijci.

Ingrid Kašca Bucik, Radio Koper